Франция забрани полетите на къси разстояния

Франция забрани вътрешните полети на къси разстояния, когато съществуват алтернативни влакове, в опит да намали въглеродните емисии.

Законът влезе в сила две години след като законодателите гласуваха за прекратяване на маршрутите, по които същото пътуване може да се извърши с влак за по-малко от два часа и половина.

Забраната почти изключва въздушните пътувания между Париж и градове като Нант, Лион и Бордо, докато свързващите полети не са засегнати.

Лоран Донсел, временно изпълняващ длъжността ръководител на браншовата група „Авиокомпании за Европа“ (A4E), заяви пред информационната агенция АФП, че „забраната на тези пътувания ще има само минимален ефект“ върху емисиите на CO2.

Той добави, че вместо това правителствата трябва да подкрепят „реални и значими решения“ на проблема.

Авиокомпаниите по света бяха сериозно засегнати от пандемията от коронавирус, като уебсайт съобщи, че броят на полетите през миналата година е намалял с почти 42% спрямо 2019 г., предаде Дарикнюз.

Френското правителство се сблъска с призиви да въведе още по-строги правила.

Френският граждански конвент за климата, създаден от президента Еманюел Макрон през 2019 г. и включващ 150 представители на обществеността, беше предложил да се премахнат пътуванията със самолет, когато съществува пътуване с влак за по-малко от четири часа.

Но след възраженията на някои региони, както и на авиокомпанията, този срок беше намален на два часа и половина.

Четете още

Избор на редактора