Ozempic за 5 долара. Дали е възможно?

Лекарството Ozempic на Novo Nordisk е един от хитовете на последните месеци. Оказа се, че помага не само при лечение на диабет, но и при излишни килограми. Една месечна доза от това лекарство за крайния потребител в САЩ в момента струва около 1000 долара. Но изследователите откриха, че една компания може изгодно да произведе такава доза за по-малко от 5 щатски долара.

Ръководството на Novo Nordisk отдавна отказва да разкрие производствените си разходи и твърди, че харчи много, за да осигури обществен достъп до все по-популярното лекарство. С това трябва да са свързани и високите инвестиции в закупуването на производствено оборудване от компанията Catalent, пише агенция Bloomberg.

Изследователи от университета Йейл, лондонската болница „Кингс Колидж“ и организацията с нестопанска цел „Лекари без граници“ обаче заключиха в своето проучване , че месечна доза от това лекарство може да бъде произведена за 4,73 щатски долара. Учените също са включили маржа на печалбата, който ще принадлежи на Novo Nordisk в окончателното изчисление.

„Тази безобразно висока сума има потенциала да фалира американската здравна система“, каза американският сенатор Бърни Сандърс в отговор на новото проучване и призова ръководството на фармацевтичната компания да намали каталожната цена на Ozempic до поне 155 щатски долара и по този начин до нивото, което таксува в други държави.

Изследователите в проучването заключават, че производствената цена на месечна доза ozempic е по-ниска, отколкото в случая на различни форми на инсулин, които се предлагат на пазара от няколко десетилетия. „Маржът на печалбата е огромен. Трябва да говорим какво е справедлива цена“, коментира резултатите от проучването икономистът Мелиса Барбер, която участва в изследването.

Продажбите на Novo Nordisk от продажбата на Ozempic и подобно лекарство Wegovy ще надхвърлят границата от 18 милиарда щатски долара през 2023 г., което означава приблизително 414 милиарда крони. Bloomberg изчислява, че патентите на компанията, свързани с тези лекарства, ще изтекат през юни 2023 г. Междувременно акциите на Novo Nordisk растат от няколко месеца, като само тази година вече са 26 процента и в момента това е най-ценната европейска компания.

Фармацевтичните компании в индустрията най-малко намалиха цените на някои форми на инсулин с цели 75 процента миналата година след натиск от администрацията на Байдън. Оценките обаче показват, че рентабилността на компаниите от продажбите на тези препарати не е намаляла дори след спада на цените. Компаниите премахнаха отстъпките, които предлагаха на посредниците.

Производителите на лекарства често се опитват да оправдаят тлъстите си маржове с високата цена на изследванията, които понякога продължават няколко години. Миналата година разходите за изследване и разработване на нови лекарства в Novo Nordisk възлизат на общо 5 милиарда щатски долара, а тази година се очаква тази сума да бъде още по-висока.

В контекста на лекарството Ozempic проучването установи, че най-големите производствени разходи не са свързани с активното вещество семаглутид, а с писалките за еднократна употреба, които се използват за инжектиране. Писалката се използва веднъж седмично, производствената й цена според проучването е максимум $2,83 и стига за един месец.

Производствената цена на месечна доза семаглутид е само 0,29 долара. Производството на това вещество само по себе си не е евтино, един килограм струва около 70 хиляди долара. В същото време обаче във всяка доза се използва само малко количество семаглутид.

Четете още

Избор на редактора