БНР разкри трола, който набеди Мики Рурк за фен на Путин

Твърдението, че холивудският актьор Мики Рурк се е появил с тениска с лика на Владимир Путин по време на телевизионно интервю в Лондон и е предизвикал скандал с изявлението „Аз уважавам Путин“ е ЛЪЖА, установи Българското национално радио.

Пошлата дезинформация е пусната от български фейсбук трол в типичен КГБ-ейски стил и се е разпространила като зараза по десетки медии, включително и в нашата. С фейка бе нанесен подъл удар под кръста на актьора-боксьор, за което ekspresso.bg сe извинява от сърце.

Фактите показват, че носителят на „Оскар“ осъжда поведението на руския президент, а от видеото ясно личи, че не е облечен с тениска с лика на Путин, а с черна, дълбоко изрязана фланелка и черно кожено елече. Симпатизирал е на президента на Русия преди войната в Украйна и си е купил тениска с лика на Путин през 2014 г., а тези вехти факти са използвани в разпространението на невярната информация, пише бдителната Полина Начева от фактчека на БНР.

По това време (2014 г.) в Русия са все още популярни тениските с лика на Путин, което накарало и Мики Рурк да се нареди на опашка в Москва, за да си купи. Именно тази информация и снимката към нея са използвана за фалшивата новина у нас.

Ето как се троли:

Кремълските тролове у нас работят неуморно - снимка отпреди 8 години се пробутва за нова и около нея се наплита лъжата.
Кремълските проксита у нас работят неуморно – снимка отпреди 8 години се пробутва за нова и около нея се наплита лъжата.

Ето и истинските факти:

На 12 юли 2022 г. Мики Рурк наистина е гост на програмата Piers Morgan Uncensored с водещ Пиърс Морган по TalkTV, която се излъчва в Обединеното кралство, Sky News Australia и Fox Nation в САЩ. Рурк обаче не е гост в студиото, а чрез видеоконферентна връзка. В интервюто водещият засяга и темата за войната в Украйна. Мики се разплаква в кадър, докато си спомня срещата си с руския президент през 2014 г. Признава, че тогава го е смятал за симпатичен. И заявява, че сега именно Путин носи единствената отговорност за зверските убийства, извършени в Украйна. „Идеята, че един и същи човек е еднолично отговорен за трагедиите и загубените животи в Украйна взривява ума ми!“, казва Мики и добавя, че му се иска „малко звънче да звънне в главата (на Путин) или в сърцето му, той да се събуди и просто да спре всичко това“.

Фактите показват също, че Мики Рурк се отрича от Путин веднага след началото на руската инвазия в Украйна. В интервю за Fox през март 2022 г. той нарича войната „кошмарен сценарий“ и отбеляза, че се моли Путин да сложи край. По същото време от президента на Русия се отрекоха редица известни актьори – приятели с Владимир Путин, като Жерар Депардийо и Стивън Сегал, припомнят ловците на фейк-новини от БНР.

Четете още

Избор на редактора