ВАС отказа да гледа и третата жалба на ДПС-Доган

Върховният административен съд отказа да разгледа жалбата на фракцията около Ахмед Доган срещу решението на ЦИК, с което за участие във вота на 27 октомври беше регистрирана коалицията около Делян Пеевски – „Движение за права и свободи – Ново начало“.
Според магистратите, макар и подадена в законовия срок, жалбата е недопустима.  Какви са мотивите на съда:
Атакуваната регистрация става факт в изпълнение на решение на друг състав на Върховия административен съд, с което беше отменен първоначалният отказ на ЦИК да допусне коалицията около Пеевски за участие в изборите. Такъв отказ получи и коалицията около Доган – „Демокрация, права и  свободи – ДПС“,  но той  мина през съдебно потвърждение.
Според магистратите жалбата е недопустима, защото иска отмяната на положителен акт, а това е недопустимо по закон и според константната съдебна практика.
Освен това въпросът за регистрацията на коалцията около Пеевски е въпрос между нея и ЦИК и не засяга коалицията около Доган.
На това основание делото е прекратено. А то е поредното, в което ВАС постановява отрицателен акт по жалби на фракцията около почетния председател на ДПС.
Вчера Върховният административен съд остави без разглеждане други две жалби на ДПС с председател Джевдет Чакъров.
Така  – четири дни преди крайния срок, до който  партии и коалиции  могат да подават заявления в ЦИК за заличаване на регистрация или промени в състава и наименованието на регистрирана партия или коалиция, фракцията около почетния председател губи съдебната битка за марката „ДПС“.
Към този момент представители на ДПС – Доган ще могат да се явят на предсрочния вот като кандидати от Алианса за права и свободи, регистриран от лидера на партия „Български земеделски съюз“ Румен Йончев. /БНР

Четете още

Избор на редактора