Видин: Патриархът въведе първолаци в клас

Четиримата първолаци, записани в първото частно начално училище във Видин „Митрополит Неофит Видински“ влязоха в час водени от Патриарх Даниил. Школото е под егидата на Видинска митрополия. Малчуганите бяха посрещнати с хляб и часа започна с молитвата „Отче наш“, която децата казаха задно с Патриарха.

През новата учебна година в частното школо ще се учат безплатно шест деца – четирима първолаци и две деца в подготвителна група, каза директорката на училището Лилия Ангелова.

Патриарх Даниил поздрави всички с новото частно начално училище, което отваря врати като школо след 90 години, когато то е било създадено като девическо Епархийско училище в дунавския град. В продължение на години до 1944 г. в него са се обучавали момичета от социално слаби семейства и са се образовали, допълни Патриархът.

Той пожела на добър час на школото, което се помещава в историческа сграда, построена през 1926 г. и е част от митрополитския комплекс, в двора на сградата на Видинската митрополия, до стария полувкопан храм „Св. Панталеймон“ и църквата „Св. Николай“, храм-паметникът на Антим I. /Труд

Четете още

Избор на редактора