В Чирпан откриха Яворовите дни

Мотото на тазгодишното издание на Яворовите дни в Чирпан е „Яворов – световен поет“. Честванията започнаха от родния дом на поета и революционер, където беше открита изложбата „130 години от създаването на списание „Мисъл“ – ярка българска диря и европейско културно наследство“.

На място беше запален традиционният Яворов огън на поезията и пренесен до едноименния парк, в който се издига паметникът на твореца. Там вечният огън на поезията беше продължен от заместник министърът на културата доц. д-р Пламен Славов.

„Тази година за 55-и път тук ни събира Яворов, за отбелязване на 145 години от неговото рождение. Да отбележим по достойнство всичко онова, което той ни завеща, а то е много, защото Яворов е гениален“, каза пред паметника на поета кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов.

По време на тържествената вечер за единадесетия носител на Националната Яворова литературна награда беше отличен писателят Борис Христов. Призът се връчва на всеки пет години. Лауреатът беше избран от експертно жури с председател проф. Михаил Неделчев и членове проф. Иван Станков, проф. Пламен Дойнов, проф. Димитър Михаилов и Тодор Иванов. Тържествено слово за Яворов произнесе член-кореспондентът на Българска академия на науките д-р Иван Гранитски.

„Пейо Яворов с магическа сила вече повече от 110 години непрекъснато ни притегля към себе си и ни завладява непреодолимото желание да го препрочитаме. С всеки нов прочит ние откриваме неподозирани пластове от съкровища в неговото слово“, каза д-р Гранитски.

Първата вечер завърши с концерти на Мартина Табакова – пиано, Кристиян Чернев – виолончело и Зорница Иларионова – цигулка и на хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева.

Честванията продължават с кръгла маса на тема „Хайдушките ни копнения“ с участието на видните експерти на Яворовата поезия проф. Михаил Неделчев, проф. Димитър Михайлов, проф. Цветан Ракьовски, доц. Елка Трайкова, Катя Зографова и Трифон Митев.

Организатори на Яворовите януарски дни са община Чирпан, Фондация „Яворов“ и Къща-музей „П. К. Яворов“ под патронажа на Министерството на културата.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора