Държавата дава 5,5 млн. лева за информатика и биотехнологии

Процедура за финансиране на проекти за обща стойност около 5,5 млн лв. за малки и средни фирми стартира от днес, съобщи Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към Министерство на иновациите и растежа.

Сумите са заделени в Националния иновационен фонд (НИФ) към агенцията и ще се дават по 4 направления: информатика и информациони технологии, мехатроника и чисти технологии, здравословен живот и биотехнологии и нови креативни технологии в индустрията.

Одобрените кандидати ще получат до 80% от общата заявена стойност, а останалите са самоучастие на фирмите. Максималната сума, която може да бъде отпусната на проект, е 500 000 лв. Фирмите сами определят срока за изпълнение на предложенията си, който може да варира от 6 до 18 месеца.

Общата сума ще бъде разпределена поравно за четирите тематични области, съобщава изпълнителният директор на агенцията Бойко Таков пред БТА.  Ведомството е стартирало и процедура за набиране на независими експерти от научните и бизнес среди, които да участват в одобрението на проектите.

Приемът на документи ще е изцяло по електронен път и ще се провежда чрез Система за управление на националните инвестиции (СУНИ) на  адрес: https://enims.egov.bg/. Системата е оптимизирана като целта е да се спестят административни разходи на фирмите и вниманието да се насочи към качеството на проектите, коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Това е 13-тата сесия на НИФ до момента като крайният срок за участие е 18.08.2022 г.

Четете още

Избор на редактора