Крепча посреща Нургюл с питка, музика и танци

С питка, с музика и танци село Крепча ще посрещне  своята звезда в шахмата Нургюл Салимова. 20-годишната българка спечели сребърен медал от Световната купа в Баку, Азербайджан.

„Играчките й бяха фигурките, Нургюл нямаше други играчки. Стигна до светвно ниво благодарение на баща й и дядо й“, каза кметът на Крепча Бахри Алиев по Би Ти Ви. Той и жителите на селото нямат търпение да я посрещнат. „Тя е икона за Крепча, трябва да бъде и за цяла България“, каза още кметът.

По думите му тя не ходи на дискотека, а се занимава само с игра на шах.

Като видях Нургюл на снимката от награждаването, просто е състарено лицето й. Това обяви в интервю за „Тази сутрин“ Живко Жеков – треньор на българската сензация в шахмата, която завърши на второ място в турнира за Световната купа в Баку.

„Умората е голяма, но тя бързо ще се възстанови. Аз съм играл на много по-ниско ниво от нея и ми се е случвало на любителски турнир да отслабна с 3 килограма за 7 дни. Без да се затичам и да се изпотя“, спомня си специалистът.

„Аз не гледам на живо нейните партии и на останалите мои възпитаници, защото ако гледах, отдавна щях да съм приключил. Поговорихме доста късно вечерта след турнира. Естествено, има разочарование – това е световен финал. Няма спортист, който да е безкрайно щастлив, като го загуби. Мисля, че по-скоро се чувстваше огромната умора, която сега вече й тежи. Ще поспи, ще се възстанови и ще си дойде.“

„При завръщането на родна земя ще наградя Нургюл Салимова за успеха ѝ в Баку с премия в размер на 10 000 лв.“, написа във фейсбук профила си бизнесменът Васил Антонов.

„Нека средствата подпомогнат продължаването й по пътя към световната титла в шахмата при жените!

Първият й треньор Живко Жеков ще получи премия от 1 500 лева“, пише още Антонов.

Четете още

Избор на редактора