На 101 г. почина Франсоаз Жило, муза на Пикасо

Художничката Франсоаз Жило, известна и с бурната си любовна връзка с Пабло Пикасо, почина на 101 години във вторник в Ню Йорк, където живееше от десетилетия, предаде Асошиейтед прес, като цитира дъщеря й Аурелия.

Кончината на родената във Франция Жило е настъпила в болница. Тя е имала белодробни и сърдечни проблеми.

„Беше изключително талантлива художничка, работим върху наследството и невероятните творби, които ни остави“, каза дъщерята.

Франсоаз Жило рисува от тийнейджърските си години допреди пет години, но въпреки това остава най-известна заради връзката си с Пабло Пикасо. Двамата се срещат през 1943 г., когато тя е на 21 години и е по-млада от него с четири десетилетия. От връзката им се раждат две деца – Клод и Палома Пикасо. Но за разлика от другите важни жени в живота на Пикасо – съпруги или партньорки, Жило го напуска.

Франсоаз Жило написва няколко книги, като най-известната от тях е „Живот с Пикасо“ от 1964 г. Художникът е гневен и се опитва да забрани излизането й.

„Той я атакува в съда и три пъти загуби“, казва Аурелия, 66-годишна архитектка по образование, която сега управлява архивите на майка си. Но след третата загуба Пикасо й се обадил и я поздравил. „Той се бореше с нея, но в същото време мисля, че се гордееше, че е бил с жена, която е имала такава смелост“, допълва наследницата на Жило.

Родена е на 26 ноември 1921 г. в  Ньой сюр Сен, предградие на Париж, и е единствено дете в семейството. „Още на петгодишна възраст тя знаела, че иска да стане художник“, казва Аурелия. В съответствие с желанието на родителите си Жило учи право, но изкуството остава нейна истинска страст. За първи път излага свои картини през 1943 г.  Това е годината, в която случайно среща Пабло Пикасо. Малко след като го напуска през 1953 г., Жило се среща отново с бившия си приятел – художника Люк Саймън, и се омъжва за него през 1955 г. Аурелия е тяхна дъщеря. Развеждат се през 1962 г.

Осем години по-късно  Жило сключва брак с Джонас Солк, американски вирусолог и изследовател, известен с работата си по ваксината срещу полиомиелит. Художничката живее между Калифорния и Париж, а по-късно и Ню Йорк. Когато съпругът й умира през 1995 г., тя се премества да живее в мегаполиса.

С годините стойността на творбите на Франсоаз Жило само се увеличава. През 2021 г. нейната картина „Paloma a la Guitare“ (1965 г.) е продадена за 1,3 млн. щатски долара на търг на аукционната къща „Сотбис“. Нейни произведения са показвани в много известни музеи, включително и в „Метрополитън“, отбелязва Асошиейтед прес .

Четете още

Избор на редактора