Петков: Президентът яростно брани главния секретар

Ново напрежение между президента Румен Радев и управляващите. Поводът е заявеното намерение да бъде поискана оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров след убийството на Алексей Петров.

След като вчера президентът Румен Радев остро критикува управляващите и определи заявката на кабинета да поиска оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров като „властова булимия“ с цел.

„Явно кабинетът използва всеки свой собствен провал като повод за заграбване на още власт“, коментира Радев.

Днес дойде и отговорът.

Истинската драма зад думите на президента е, че той просто не иска неговият главен секретар да бъде сменен, въпреки показните убийства, ужасяващите престъпления на насилие и смразяващи криминални хроники, написа във Фейсбук съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков по повод вчерашните критики на държавния глава Румен Радев към управляващите.

Според него още в миналото редовно правителство този главен секретар не се справял, но президентът е застанал плътно зад него и отказва да подпише неговата смяна,  защото му е бил верен.

„Стига толкова. Сигурността на хората е по-важна от нечия лична нужда за контрол“, пише Петков.

Пред Нова тв вицепремиерът Мария Габриел също даде да се разбере, че очаква Радев да подпише указа за освобождаване на Тодоров, а коментарите, че убитият Алексей Петров стои зад новата управленска формула тя определи като спекулация.

„Това са внушения и инсинуации, които явно целят да има в публичното пространство тема, която определено за мен лично като вицепремиер и външен министър, не позволява да се води дебат по съществените теми за българските граждани. Това, което предстои, е да бъде даден от министъра на вътрешните работи достатъчно добре аргументиран доклад, който стига до извода за поисканата оставка и очакваме от президента да я приеме“, коментира Габриел.

А Петков коментира и възраженията срещу предложението за промени в Конституцията, предвиждащо националният празник да бъде променен от 3 март на 24 май. Според него псевдонационализмът е взел на мушка тази тема като лесна мишена за популизъм.

Четете още

Избор на редактора