Палят казаните за ракия на Фестивала на сливата

Със запалване на казана за изваряване на ракия започна вторият ден от Българския фестивал на сливата в Троян. По традиция тазгодишният майстор на ракията, който има честта да даде начало на изваряването на благата течност, бе обявен от кмета на града Донка Михайлова. Това е Милко Вачев, шеф на фирма за разработка и производство на хранителни добавки.

„Баш майсторът е най-главният човек на празника. Обикновено това е известен троянец, който е заслужил уважението на нашия град. Тази година баш майсторът е човек, който прави чудесна ракия. Той още в началото на промените създава много интересна фирма, привлича сина си и дъщеря си в нея и създават един от най-интелигентните и бързо развиващи се бизнеси в Троян. Изделията, които произвеждат на ден, са един милион и се продават в 25 страни в света“, заяви Михайлова и акцентира върху приноса на Вачев към общината и троянци.

„Като говорим за троянска сливова ракия, трябва да се каже, че тя е емблемата на Троян. Всяко едно семейство вечер пие по една ракия за наздраве и, ако не му стигне, повтаря. За мен този празник е празник на града и региона, който отбелязва времето, когато прибират добрата реколта от сливи и процеса на ферментация и дестилация на троянската ракия“, заяви тазгодишният майстор на казана.

„Троянската ракия е най-хубава, защото се прави с много любов, а всяко нещо, което се прави с любов е хубаво. Освен това тук расте сливов плод, който е особено подходящ за сливова ракия, защото троянските майстори имат умението и с много търпение да преварят ракията два пъти, а понякога и по три, така че сливовият дестилат да е най-добрият не само в страната, но и в Европа“, заяви за БТА Донка Михайлова.

През целия фестивален ден посетителите на празника могат да се включат в различни фестивални активности, обособени в отделни зони: арт зона по керамика и рисуване в „Диковата къща“, зона за спортни активности пред Туристическия информационен център, зони за хранене и т.н.

Организаторите са предвидили и дегустации на различни традиционни храни.

Отделено е внимание и на характерната за региона сливова ракия. Различни майстори ще се състезават в конкурс за най-добра домашна сливова ракия. Гостите на фестивала ще могат да участват и в надпревара за най-добър дегустатор „Като две капки ракия“, както и за най-бързо вадене на сливови костилки.

Във всички фестивални дни майстори от цялата страна демонстрират различни занаяти и предлагат  своите изделия на „Улица на занаятите“.

Местни и гостуващи състави изпълват сцената в центъра на града и се грижат за доброто настроение на гостите.

Вторият фестивален ден ще завърши с концерт на група „Молец“ и DJ 89|BRATЯTA.

Утре, 22 септември, на сцената в Троян ще се качат Орлин Горанов, Мариана Попова, Александра Раева и Кристина Димитрова.

В Орешак гостите също ще се насладят на богати музикални ритми. Изненадата в този ден ще бъде представянето на гостуващ занаят – производство на българско розово масло. Ще има и тематични розово-сливови конкурси и надпревари по занаяти и изкуства. Ще бъде открита и гостуващата изложба „La Belle Rose. Мистичната сила на малкото цвете“. Тя е резултат от сътрудничеството между Националния исторически музей, Музея на розата и Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Посветена е на розопроизводството в България и проследява пътя на българското розовото масло от първите му капки, до превземането на световните пазари през XIX в.

Вечерта е концертът на TRIGAIDA.

Четете още

Избор на редактора