Радиоактивнен метал откриха в Карлово и Пловдив

Трима души са задържани, а двама от тях са с с повдигнати обвинения след акцията на ДАНС, прокуратурата и МВР, при която е открит радиоактавния метал америций 241. Изотопът е намерен на няколко адреса – в Пловдив, в Карлово и в близки села.

Открити са общо 80 плочки –  44 бр. в Пловдив, 35 броя в Карлово и още една в село Първенец. Притежанието на веществото е забранено, тъй като е опасно за хората. 44-те плочки, намерени в Пловдив, са открити в автомобил, като се предполага, че задържаните са търсели купувач.

На брифинг наблюдаващият прокурор по делото заяви, че са повдигнати обвинения на двама мъже. Претърсен е имот на още един мъж. Задържаните са на 61 и 63 години. И двамата задържани имат търговски дружества.

Америцият е държан с цел продажба. Мъжете искали по 5000 евро за плочка.

Америцият е вид изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение. Металът е изключително скъп. По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и пожарникари със специално оборудване. Америцият има йонизиращо лъчение и по тази причина трябва да се съхранява и превозва при специални условия.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев заяви, че първоначално са задържани 4 лица. Претърсени са шест адреса. Плочките са с размер 70х35х2,5 мм.

Направени са измервания с преносими уреди. Измерените стойности с максимални стойности са над 430 пъти по-високи от естествения гама-фон на територията на България, но е измерен в много малък периметър – по-малко от метър от плочките.

Намерените плочки представляват метални пластини с боя върху тях. Пластините не са оръжеен ядрен материал, а с индустриално приложение. Материалът би могъл да се използва за т.нар. мръсна бомба, допълни Тончев. Подобен взрив би могъл да причини човешки жертви.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков обяви, че първо информацията е постъпила в ГДБОП, че в Пловдив се съхраняват опасни вещества.

Къщата, където е открит опасният метал се намира буквално в задния двор на полицейското управление в Карлово, съобщава БНТ. Имотът е собственост на трима братя и една сестра, които се занимават с животновъдство, а фермите им са в близкото карловско село Васил Левски.

Четете още

Избор на редактора