Президентът: Потенциалът за съставяне на правителство не е изчерпан

„Вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан“. Това заяви Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Според държавния глава „ако вървим към варианта избори, такива преди 15 септември не са целесъобразни“. Радев каза още, че е важно да има възможно най-голяма избирателна активност.

Президентът коментира, че доклад на ДАНС за шпионаж на руски дипломати, довел до изгонването им от страната, не е постъпвал в президентската институция.

„На Съвета по сигурност към Министерския съвет на 9 юни тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Повдигната е за обсъждане, но по нея няма взето решение“, каза още Радев.

Той разясни, че  от президентството е изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения, а отговорът бил „Няма прието гласувано решение на този съвет“, каза Румен Радев.

Той добави, че това ясно показва, че явно решенията на правителството се вземат по някакъв „паралелен механизъм“.

На въпрос, дали ще свика по темата заседание на Консултативния съвет по национална сигурност както поиска вчера БСП, президентът уточни, че заседание на КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка.

„Дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своите действия. Последствията от това действие могат да бъдат изключително сериозни най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва. Важното е, че по този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос“, обобщи Румен Радев.

Той каза още, че няма обяснение за неявяването на „Продължаваме Промяната“ и БСП на консултациите на „Дондуков“ 2 преди дни. Държавният глава е категоричен, че графикът за провеждането им е бил съгласуван с всички парламентарно представени партии в неделя, ден преди първата насрочена консултация.

Държавният глава оцени приключилата среща на върха на НАТО в Мадрид като „историческа“.

„На тази среща бе приета новата стратегическа концепция на НАТО след 2010 г., която връща Алианса към неговата същностна мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитет и сигурност на всяка една държава членка. Това е решение с важни последици за всички държави членки – да укрепват отбранителния си потенциал. За държавите от Източния фланг – да развиват логистичната си система, инфраструктура и свързаност. За България означава да работим активно и да използваме финансовите механизми на НАТО“, каза Румен Радев.

 

Четете още

Избор на редактора