Финал: Тия, дето разкопали дюните до Несебър, сега ще ги зариват

Ще бъдат възстановени дюните, които бяха разрушени между Несебър и Равда. Нарушението е на Държавното ловно стопанство Несебър. Негови служители е трябвало да направят ров, възпрепятстващ достъпа на моторни превозни средства.

Предстои да бъде решено каква санкция ще бъде наложена, обясни директорът на бургаската еко инспекция Павел Маринов: „Извършено е нарушение на междинно местообитание в рамките на защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър“. Не са засегнати дюните, които са природна забележителност в рамките на Несебър, петте дюни.“

Представителите на държавното ловно стопанство са имали  добри намерения, но са действали по погрешния начин, каза още Маринов.

„На 13 януари сме издали предписания да ограничат достъпа на АТВ-та до дюните, които се намират в близост до селищната зона. Там на сивите и белите дюни много често се правят  състезания.

Колегите са решили, че по-добре ще изпълнят тази задача като ограничат достъпа с ров от южната страна, което не е съгласувано с нас и е изцяло в нарушение със законодателството. Трябва да бъде възстановено старото положение.“

Директорът на стопанството инж. Димитър Мандулев уточни, че е дал необходимите обяснения и  ще изчака констатациите на всички отговорни институции.

Четете още

Избор на редактора