Априлци: 20 000 празнуват с греяна ракия и сланина

Над 20 000 души събра 10-то издание на Празника на сланината и греяната ракия в Априлци още в първия ден от уикенда.

След двегодишно прекъсване заради пандемията, фестът бе възобновен. Местната управа организира празника, за да популяризира местните деликатеси – сливова ракия и шарена сланинка. Затова на щандовете излагат деликатеси само производители от региона.

„Опитваме се да съхраним освен традицията и рецептите! Имаме три конкурса, единият е за греяна ракия- „Прекрасна на вкус и чудесна на градус“, другият конкурс е за най-крехка сланинка, и третият е за ястия от сланина ..и такива игри, които да не са опасни за нашето здраве, тъй като се има предвид, че участниците ще са употребили греяна ракия, да няма брадви, томахавки, ще хвърлят торбички с пясък, ще се катерят по въжета..“, споделя шеговито кметът на старопланинското градче Тихомир Кукенски.

Една от атракциите – Бабината гозба, се прави от 500 яйца и 30 килограма сланина.

„Сланинката се слага с кожата надолу с много сол и тя колкото си поеме! И обезателно в дървен съд е по-вкусна, по-хубава, червено месо да има! Дядо викаше- като стъпи котка, да има дирички!“, обясянява Пенка Петрова.

Априлци е прочут още и с ароматната си сливова ракия, а в студените дни греяна, стопля и създава настроение.

„Загряваме захарта предварително, една лъжица захар на 200 мл горе долу ракия, като се гори захарта, наливаме ракията и изчакваме да се обърне, както видяхте че се обърна в момента! От хубавата ракия става хубава греяна ракия! За нашия край традиционно сливова ракия, 42-43 градуса.“, обяснява Иван Кефиров, който от години произвежда сливовиц.

Четете още

Избор на редактора