Арестант осъди МВР, държали го гладен 24 часа

Арестант е бил държан 24 часа в районното управление във Велинград, без да му бъде дадена храна и осъди Областната дирекция на МВР в Пазарджик да му плати символично обезщетение от 1 лев, съобщи lex.bg.

Мъжът е завел иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за незаконно задържане и за това, че не му е дадена храна в арестното помещение.

Той е бил арестуван за 24 часа на 9 април миналата година за действия, който той твърди обаче, че не е извършил. Освен това бил държан без храна до изтичането на 24-часовия срок за задържане, което е в нарушение на Инструкция на вътрешния министър, според която на всеки задържан се раздава храна за закуска, обяд и вечеря.

Административният съд в Пазарджик отхвърля първия иск на мъжа за незаконното му задържане, като обяснява, че заповедта е била законно издадена от младши инспектор и не е била обжалвана от задържания.

Съдът припомня, че отговорността по ЗОДОВ възниква при незаконосъобразен акт, действие или бездействие по административна дейност, които са били отменени и има причинна връзка между тях и нанесената вреда.

ОД на МВР Пазарджик е осъдена да плати символично обезщетение от 1 лев за неимуществени вреди на задържания, както и разноските по делото от 405 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Четете още

Избор на редактора