Арестуваха бизнесмен, опитал ДДС измама за 10 млн.

Окръжната прокуратура в Пазарджик обвини 51-годишния М.Д., като извършител в съучастие с 57-годишния В.Д., за опит за данъчна измама, съобщи Боряна Димитрова, говорител на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Това е станало чрез използване по представен Националната агенция по приходите (НАП) – София документ с невярно съдържание – справка декларация по Закона за ДДС за възстановяване на данъчен кредит в размер на 9 668 423 лв. при действителен в размер на 263 лв, посочват от прокуратурата. От там обясняват, че към документите е бил приложен дневник за фиктивни покупки на дружеството за данъчен период от месец ноември 2022 г. Деянието е останало недовършено по независещи от обвиняемия причини, който умишлено е бил улеснен от помагача, организирал изготвянето на фактури с невярно съдържание за фиктивните доставки с получател търговското дружество, управлявано от М.Д.

Според разследващите М.Д. е извършвал търговска дейност на територията на Пазарджик и други области. По делото са разпитани свидетели, иззети са документи за фиктивни сделки и са назначени експертизи, допълниха от обвинението.

Предстои прокуратурата да повдигне обвинения спрямо други лица. Установено е, че фиктивните сделки са извършвани като продажби на трюфели и гъби.

Във връзка с разкриване на престъпната схема на 21.02.2023 г. са извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на три области – Пазарджик, София и Хасково. В операцията са взели участие служители на Главна дирекция „Национална полиция“ и на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Събират се доказателства и за съпричастност към престъпната дейност и на други лица, уточни Димитрова.

Обвиняемият М.Д. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Четете още

Избор на редактора