Аржентина спря парада на победата. Над 5 млн. блокираха Буенос Айрес

Парадът на световните шампиони от Аржентина, които се прибраха в родината си и трябваше да покажат спечелената в неделя в Катар Световна купа по футбол, беше прекратен преждевременно от съображения за сигурност. Решението беше взето от полицията и съобщено от президента на Футболната асоциация на страната Клаудио Тапия, пише агенция Ройтерс.

Аржентина спечели за трети път Световното първенство по футбол в неделя, след като надделя над Франция с 4:2 при изпълнението на дузпи. Редовното време завърши 2:2, а след двете продължения по 15 минути на таблото имаше ново равенство 3:3.

Повече от 5 милиона души излязоха по улиците на Буенос Айрес, а осем полицаи и пожарникари пострадаха при сблъсъците, пък съобщава вестник Кларин и уточнява, че тепърва ще става ясно дали има ранени и сред обикновените хора.

Парадът трябваше да се проведе с открит автобус, но се наложи Лионел Меси и съотборниците му да се прехвърлят на хеликоптери, с които да минат по предварително набелязания маршрут в Буенос Айрес, тъй като доста фенове се опитаха да се качат на автобуса. Някои дори опитваха да скачат вътре, когато автобусът минаваше под мостове и надлези.

Футболистите така и не успяха да стигнат до централния монумент Обелиск, тъй като улиците бяха напълно блокирани. А планираното осемчасово шествие просто беше прекратено.

„Много съжалявам за това развитие на парада, но полицията и органите на реда не ни позволиха да стигнем до Обелиска, а също така и да поздравим всеки един човек, излязъл да уважи постижението на момчетата. Бяхме принудени да оставим агентите на службата по сигурност да решава вместо нас. Извинявам се на хората“, заяви Клаудио Тапия в свой туитър-пост.

„Взето е решение световните шампиони по футбол да прелетят по предварително начертания маршрут с хеликоптери заради невъзможността да бъде контролирана емоцията и радостта на хората“, заяви говорителката на президентството на Аржентина Габриела Черути в пост в Туитър.

В първия хеликоптер бяха националният селекционер Лионел Скалони, капитанът Лионел Меси и самата световна купа.

Всъщност тълпата започна да се събира по улиците часове преди да бъде дадено официалното начало на парада, а стотици хиляди изпълниха не само тротоарите, балконите и покривите на сградите, но и започнаха да се катерят по светофари и пътни знаци.

Самият Лионел Меси в своя инстаграм-профил поства видео от обстановката в града и написа: „Вече станаха три десетилетия, в които топката ми дава много радост и понякога малко тъга. Винаги съм мечтал да бъда световен шампион по футбол и никога не съм спирал да опитвам, още повече когато всичко ми е казвало, че никога няма да се случи“.

Полузащитникът Тиаго Алмада постна снимка в своя профил от покрива на открития автобус как Лионел Меси държи купата, а Родриго де Паул се включи с видео как играчите пеят и танцуват на покрива на рейса.

Четете още

Избор на редактора