Асен Василев: Само глупаци настъпват мотиката два пъти

Асен Василев върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, както ekspresso.bg съобщи още вчера.

„Уважаеми г-н Василев, заповядайте да обявите Вашето предложение за съставяне на правителство в изпълнение на връчения Ви мандат“. С тези думи Радев посрещна представителите на „Продължаваме промяната“.

„Г-н президент, много Ви благодаря за връчването на мандата, за съжаление не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, които едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен“, отговори Василев.

„Не успяхме да намерим 121 депутати в този парламент, които да ни помогнат да приемем законодателната програма и най-вече това, с което дойдохме на власт – да няма корупция“. Това заяви на извънреден брифинг преди това Асен Василев. Той беше предложен от най-голямата политическа партия за министър-председател.

Василев уточни, че са достигнали до подкрепата на 117 депутати. Той се надява останалите четирима да бъдат излъчени от народа на изборите, за да може ПП да реализира програмата си.

Василев подчерта, че не могат да разчитат на подкрепа от депутати от „Има такъв народ“. Той даде пример със Законопроекта за комисията за противодействие на корупцията, който ПП предложил да бъде приет преди ваканцията на парламента и Бойко Рашков да бъде избран за неин председател. Депутатите от ИТН обаче същия ден не влезли в комисии и законопроектът изобщо не тръгнал към зала.

„Имаше желание вместо да се увеличат пенсиите, да се изравнят социалните неравенства, да се подпомогнат младите семейства, едни средства да отидат при същите осем фирми и те да продължат да получават тези милиарди“, посочи Василев основният мотив за свалянето на кабинета „Петков“.

„Айнщайн има една много хубава мисъл – да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат, е пълна глупост. Българският народ го е казал по-цветно: Само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти“.

Така Василев отговори на въпрос дали ПП би направила крачка назад да извади Асен Василев и Кирил Петков от евентуални преговори с ИТН, ако те вземат третия мандат.

Четете още

Избор на редактора