Байдън бетонира еднополовите бракове

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който признава еднополовите бракове на федерално равнище. Мнозинството от републиканците в Конгреса гласуваха против, въпреки това достатъчно от тях го подкрепиха, за да избегнат блокирането му в Сената.

Той направи това на празнична церемония пред Белия дом, на която се събраха много хора – законодатели от двете партии – демократи и консерватори, първата дама Джил Байдън, вицепрезидентът Камала Харис и съпругът ѝ Дъг Емхоф. Пред събралите се пяха певците Сам Смит и Синди Лоупър.

„Законът и любовта, която защитава, нанасят удар на омразата във всичките ѝ форми. Затова този закон има значение за всеки американец“, каза Байдън, който беше аплодиран от множеството.

Лидерът на мнозинството в Сената – демократът Чък Шумър, се появи с пурпурната вратовръзка, носил на сватбата на дъщеря си, очакваща заедно със съпругата си първо дете.

„Благодарение на упоритата работа на много мои колеги внучето ми ще живее в свят, който уважава и почита брака на неговите майки“, каза той.

Сред присъстващите беше и собственикът на Club Q, – гей нощен клуб в Колорадо, в който миналия месец при стрелба бяха убити петима души. Заподозреният е обвинен в престъпление от омраза.

Новият закон има за цел да предпази еднополовите бракове, ако Върховният съд някога обезсили решението си от 2015 г., с което ги легализира на територията на цялата страна.

Четете още

Избор на редактора