Белия дом показа украсата за Коледа

Коледната украса на Белия дом е създадена, за да могат посетителите да видят празниците през детските очи, предаде Асошиейтед прес, като цитира първата дама на САЩ Джил Байдън.

Деветдесет и осем коледни дръвчета, повече от 142 000 блещукащи лампички и близо 34 000 фигури украсяват залите на Белия дом. Джил Байдън изрази надежда, че това ще вдъхнови посетителите да прегърнат детето в себе си и да изпитат „магията, чудото и радостта“ на сезона. Това е и темата за празничната украса.

„Всяка стая е проектирана така, че да улови чистата, нефилтрирана наслада и въображението на нашето детство, да видим този период от годината през чудните, искрящи очи на децата“, казва тя в реч си, подготвена за приема в понеделник следобед, на който официално ще бъде представена украсата. Тя благодари и на стотиците дизайнери и декоратори, които доброволно миналата седмица участваха в преобразяването на Белия дом.

В украсата има многобройни препратки по повод 200-годишнината от публикуването през 1823 г. на стихотворението и книгата Twas the Night Before Christmas.

Библиотеката на Конгреса предостави образци на издания от последните две столетия, които са разположени в коридора на първия етаж.

Традиционният джинджифилов Бял дом пресъздава класическата история с изработена от бисквити реплика на книгата, заедно с шейната на Дядо Коледа. Той и неговите северни елени също са окачени в Голямото фоайе.

Белият дом публикува информационен лист и позволи на медиите да видят всички дървета, светлини и орнаменти преди събитието на първата дама.

Децата и семейства на военнослужещи ще бъдат първите, които ще се насладят на украсата. Предвидено е и представление на актьорския състав от северноамериканското турне на мюзикъла на Дисни „Замръзналото кралство“.

Едно от първите коледни дръвчета, които посетителите ще видят, е украсено с дървени орнаменти със златни звезди, на които са гравирани имената на загинали военнослужещи.

Официалната коледна елха на Белия дом, чиято височина е 5,6 метра, заема обичайното си място в Синята стая, където полилеят трябва да бъде свален, за да влезе дървото.

Държавната трапезария е превърната в работилницата на Дядо Коледа, като около елхите са поставени работни маси, столчета и стълби.

Трапезарията е и обичайното място за джинджифиловия Бял дом, изработена от 40 листа тесто за захарни бисквити и джинджифилови сладки, 41 кг пастиаж, 14 кг шоколад и 23 кг кралска глазура.

В подготвените си бележки първата дама на САЩ казва, че е наясно, че магията, чудесата и радостта трудно се намират, особено когато дните стават все по-къси, времето става все по-студено, „а сърцата ни натежават пред лицето на един бурен свят“.

„Но точно в тези времена, когато търсим надежда и изцеление, имаме най-голяма нужда от тази светлина, имаме най-голяма нужда един от друг“, казва тя. „Надявам се, че именно в тези времена ще си спомните, макар и само за миг или за един сезон как сте виждали света като дете“.

За украсата са използвани близо 15 000 метра панделки, над 350 свещи и над 22 000 камбанки, съобщиха от Белия дом. Повече от 142 425 лампички блещукат по дърветата, гирлянди, венци и други орнаменти.

Седемдесет и два венеца с червени панделки украсяват северната и южната страна  на Белия дом.

Четете още

Избор на редактора