Ноев подозира руска връзка с взривовете до Карнобат, Гебрев е сигурен

При над 10 инцидента с взривове на боеприпаси у нас е доказано присъствието на руски граждани. Те са присъствали по времето на или са били съпричастни към взривове и в други държави, в частност Чехия. Доказано са присъствали и вероятно участвали в отравянето на бившия офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал във Великобритания. Това коментира пред bTV  експертът и бивш военен министър Бойко Ноев.

Той посочи, че при взривовете през уикенда край Карнобат също има руска връзка и са част от тези над 10 инцидента

„Това ни дава възможност да се направят някои обобщения, които касаят както вътрешнополитическия живот в България, така и някои елементи на геополитиката и нашето отношение с други държави. Аз бих казал, че този инцидент има отношение към общо казано по-големи групи проблеми и отношенията на България с Русия“, посочи Ноев.

Той подчерта, че се знаят тези руски граждани – имената им и кога са били в България.

Според Бойко Ноев липсва качествено разследване на тези взривове.

„Въпреки съпротивата на политически кръгове и институции е доказана причастността на граждани на Русия и още по-точно служители на едно от поделенията на „29 155″ на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ). Това го има доказано в България, както и в Чехия и във Великобритания. Това означава, че ние сме свидетели на една политика на Русия за въздействие върху българската отбранителна индустрия по някакви причини и  по някакви техни интереси“, анализира бившият военен министър.

Ноев бе категоричен, че подобни причини е имало през годините по време на правителство на Бойко Борисов.

„Тогава на руснаците почти им беше даден контрол върху българската оръжейна индустрия. Това има отношение и към проблема с газа“, добави експертът.

Според него въпросът за отношенията България – Русия е геополитически двустранен.

„Ще бъдем ли ние отново васална държава, част от Руската империя или ще бъде България част от демократичния свят към който принадлежи? Това е големият въпрос“, добави експертът и бивш военен министър Бойко Ноев.

Пред британския „Гардиън“ собственикът на склада край Карнобат Емилиян Гебрев каза, че е напълно сигурен, че руски агенти стоят зад взрива. Той допълни, че експлозията е поредната атака срещу него на агенти на руското военно разузнаване ГРУ.

„Няма начин това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса“, категоричен е Гебрев пред „Гардиън“.

Изданието припомня, че експлозията в неделя е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на „Емко“, оръжейната компания на Гебрев, както и че българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти.

Четете още

Избор на редактора