Нови заповеди за арест на 6-ма руснаци за тероризъм у нас

Софийска градска прокуратура издаде наново европейските заповеди за арест на шестима руснаци.

Досъдебното производство е образувано на 22 април 2021 г. за тероризъм. Разследват се четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси в България.

В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС.

Установено е, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности.

Руснаците са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Шестимата руски граждани са привлечени като обвиняеми през 2021 г. Постановена е мярка задържане до 72 часа и са издадени Европейски заповеди за арест.

След приетите промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, които са в сила от 5 декември 2023 г., заповедите за арест, които не са издадени на основание съдебен акт и по които няма произнасяне от изпълняващия орган на държава членка, се оттеглят.

Наблюдаващите прокурори са оттеглили издадените Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт. Незабавно след това са внесени искания в Софийски градски съд на основание новата разпоредба да даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

Съдът е приел, че „хронологията на извършените процесуално-следствени действия сочи, че през последните три години дейността по събиране на доказателства е видимо динамична и всеобхватна.

СГС е разрешил да се издадат Европейски заповеди за арест спрямо шестимата обвиняеми. Определението обаче е обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС).

САС от своя страна е констатирал, че „въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно /на търсените лица/ поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици“.

САС е потвърдил определението, с което е дадено разрешение на прокуратурата да издаде Европейски заповеди за арест спрямо обвиняемите.

Четете още

Избор на редактора