Боец от „Вагнер“ е в лагер за бежанци у нас

Боец на частната военна компания „Вагнер“ е бил задържан при опит за незаконно пресичане на държавната граница. Това съобщиха в официалния си канал в Телеграм Gulagu.net.

Това е руска организация за защита на правата на човека. Нейният основател Владимир Осечкин е обявен за издирване от властите в Москва и от години живее във Франция.

Според данните на Gulagu.net арестуваният боец на „Вагнер“ се казва Сергей Горшенин. Той се е сражавал за частната армия на Евгений Пригожин от 2018 до 2022 година, включително в Сирия и Украйна.

Позивната на Горшенин е „Езекил“, жетон А-1780. При ареста си е имал в себе си медал „За храброст“ /указ на президента Вл.Путин от 18.07.2022 г/, медал на „Вагнер“ „За превземането на Попасна“ и други документи на имато на Моторигин А.Ю.

Според информация на правозащитни организации от Бургас Горшенин е бил осъден преди седмица на 3 г. условно за незаконно пресичане на границата. „Върнали са му личните вещи и телефон. Настанен е в лагера за бежанци Л., където основно се намират сирийци. Той не може да напуска лагера.

Сега с него работят службите за сигурност на България. Той е отказал помощ от правозащитни организации и е поискал убежище в България“, пише още Gulagu.net. Според впечатленията на правозащитниците Горшенин не разбира какво е направил и повтаря: „имах заповед“ и „това ми е работата“.

Четете още

Избор на редактора