Борис Джонсън подаде оставка, назначи нов британски кабинет

Британският премиер Борис Джонсън най-сетне подаде оставка. Той потвърди, че ще остане на поста, „докато не бъде избран нов лидер“, за което в момента обаче няма ясен график.

За по-малко от 48 часа оставки подадоха общо над 50 представители на правителството – безпрецедентен случай на Острова.

Засегнатият от поредица скандали Джонсън направи изявление пред премиерската резиденция на „Даунинг стрийт“ 10, след като беше изоставен от важни министри и от повечето депутати от своята Консервативна партия, предаде Ройтерс.

„Процесът на избиране на нов премиер би трябвало да започне сега. А днес назначих кабинет, който да служи на народа, както ще направя и аз, докато мястото бъде заето от новия лидер“, каза той.

„Причината да се боря толкова упорито през последните няколко дни, за да продължа да изпълнявам този мандат лично, не беше просто защото исках да го направя, а защото чувствах, че това е моя работа, мой дълг, мое задължение към вас“, обясни Мистър Брекзит, който подаде оставка и като лидер на Консервативната партия.

Главната прокурорка на Англия и Уелс Сюела Брейвърман заяви късно снощи по телевизия Ай Ти Ви, че е дошло време Джонсън да си ходи и че тя би взела участие в борбата за премиерския пост.

Съгласно проучване на социологическата агенция „Саванта КомРес“ (Savanta ComRes) 72 процента от британците са на мнение, че министър-председателят правилно подава оставка, отбелязва Франс прес.

Четете още

Избор на редактора