„Брикел“ минава на газ с турбини от General Electric

ТЕЦ „Брикел“ подписва  споразумение с газовото поделение на General Electric Vernova в началото на юни за проучване на възможността електроцентралата към тецът да замени съществуващите блокове, работещи с въглища, с три високоефективни газови турбини. Това съобщиха от дружеството в петък.

В разговорите участва и Христо Ковачки като водещ експерт по устойчива трансформация в програмата Brikel Re Power.

Планираната голяма инвестиция е насочена към постепенното заместване на въглищата с по-екологично гориво – природен газ. Това ще гарантира по-ефективно опазване на околната среда в региона и постепенно ще бъдат достигнати параметрите, заложени в Европейския зелен пакт.

„Говорим за мащабна инвестиция за България от порядъка на десетки милиони долари, но за момента това е ориентировъчна сума и включва само закупуването на газови двигатели и логистиката. Отделно ще се инвестират допълнителни средства за подготовка на терена и монтаж на самите съоръжения“, обясни Мирела Кичукова – ръководител на „Връзки с обществеността“ в „Брикел“ пред 24 часа.

Според ръководството на централата преговорите са в етап, в който се обсъждат детайлите по самата поръчка и през юли се очаква окончателна оферта, изготвена от General Electric. От компанията обясняват, че се надяват да реализират инвестицията чрез заем, поради големия размер на необходимото финансиране.  Дружеството има и предимството, че разполага с екип от опитни професионалисти в производствените и ремонтните звена, които имат капацитета да извършат цялостното проектиране на съоръжението и монтажа на сложно оборудване като газови турбини. Експертите смятат, че всички етапи от проекта трябва да бъдат изпълнени в рамките на около 2 години.

За успешната реализация на мащабния инвестиционен план е необходимо да бъде завършено изграждането на газовата връзка между националната преносна мрежа и дружеството, която е с дължина около 30 км.

„Преминаването от въглища към природен газ и други по-екологични горива е единственият начин да запазим работните места на служителите в „Брикел“. Не искаме да оставим Гълъбово без най-евтината възможност за отопление. Надяваме се скоро „Брикел“ да се превърне в еталон и пример за успешна и устойчива енергийна трансформация. За нас е голяма привилегия и чест да си сътрудничим с General Electric,  световен лидер в енергетика“, заяви Кичукова.

Четете още

Избор на редактора