Бум на електронните направления: 1,4 млн. само за седмица

Близо 1,4 милиона електронни направления са били издадени само за седмица. Това разкри зам.-министърът на здравеопазването Петър Грибнев. По думите му дигитализацията на този етап върви по план.

„От началото на месец юли имаме електронни направления, а през август предстои да въведем и електронната хоспитализация. Когато системата стане видима за всички след въвеждането на електронното направление, ще можем да кажем къде и в кои болници има голямо натоварване“, обясни Грибнев в ефира на БНТ.

Според него финансовото състояние на болниците като цяло е стабилно. От 62-те държавни болници, които Министерството на здравеопазването следи и има участие в тях, около 54% не генерират загуби.

„Тези, които се държат добре финансово, ще продължат да съществуват, а за останалите сме предприели мерки да предоставят адекватни и детайлни бизнес планове. Когато една болница има достатъчно пациенти, би трябвало да получава достатъчно средства за нейното финансиране“, заяви още заместник-министърът и уточни, че се осъществява контрол относно фалшивите хоспитализации.

Четете още

Избор на редактора