Бунтът на губернаторите клати властта. Валят оставки

Неочакван бунт на губернаторите разклати новата власт. Дъжд от оставки на назначените от Румен Радев областни управители заля премиера Денков.

Веднага след встъпването на новото правителство сливенският Минчо Афузов излезе в отпуск и обяви напускане, а днес последва серия от заявления. Колко са точно ще стане ясно след часове. Тръгват се и зам.-областни управители.

В отговор кабинетът видя саботаж и обяви, че ще освобождава желаещите поетапно. Ситуацията е: едните си тръгват, но другите не ги пускат.

Оставките са публични, някои от тях – придружени с доста остри обяснения, очевидно се цели кампания. Зрелищен е мотивът на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков – тръгва си поради несъвместимост на личния му морал с този на премиера и представените в кабинета (ПП-ДБ, ГЕРБ) партии. Не остава назад и Георги Чалъков (Ямбол) – според него правителството е заченато в лъжа и обслужва чужди интереси, пише Сега.

По принцип всеки нов кабинет сменя областните управители. Но обикновено не става веднага, понякога процесът се точи месеци. Иначе ще настъпят неразбории по властовите вертикали и хоризонтали. Именно затова кабинетът сега видя саботаж. Това е второто подобно обвинение в рамките на няколко дни. Първото бе, когато Гълъб Донев освободи всички зам. министри минути след избирането на редовното правителство.

„За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип. Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите, в които вярвам, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате!“. Това написа в социалните мрежи Величков, преразказвайки свое писмо до премиера Николай Денков.

Приближеният до Кирил Добрев областен управител моли да бъде освободен не следващото заседание на Министерски съвет.

„Нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали  управление на основата на лъжата. Лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България“, декларира ямболията Георги Чалъков.

„Разбиранията ми за политики и развитие на страната, респективно на област Добрич, не съвпадат с настоящото управление. Считам, че така е най-честно и за двете страни в процеса“, е мотивът на заемащия поста там Здравко Здравков.

Пловдивският областен управител Ангел Стоев също се обърна към премиера: „С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към родината за изпълнен. За да дам възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са ви назначили, заявявам желанието си да бъда освободен възможно най-бързо“.

Подобни бяха и мотивите на Афузов преди дни. Той е спряган за кандидат-кмет на Сливен.

„Надявам се приемникът ми да работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при зачитане на реда и нормите на правовата държава“, се казва в заявлението на Огнян Асенов.

„Чест и почитания за всички. Никой не ме е обидил или задължил да напусна. Причините за решението ми са изцяло лични“, обяви и Валери Димитров, областен управител на Монтана. По лични причини напуска и зам.-областният управител Кирил Делев.

До обед станаха ясни още оставките на Красимир Ангелов в Хасково и Радослав Стойчев от София-област. А по-късно – на областните управители на Варна, Плевен, Русе, Велико Търново, Разград, Търговище, Смолян, Габрово, Ловеч.

В правителствената позиция по повод казуса се казва: „В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.  Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно.

Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си“.

Четете още

Избор на редактора