Българите в Босилеград отбелязаха 145 г. от Освобождението ни

Българите от Западните покрайнини отбелязаха скромно 145 години от Освобождението на България от турско робство. В навечерието на Националния ни празник – Трети март, в салона на Културно-информационния център „Босилеград“ имаше тържество, информира БГНЕС.

В началото Иван Николов поздрави присъстващите и накратко обясни какво е представлявал Трети март в миналото и днес, и историята и трудностите на отбелязването на празника за българите в Босилеград.

Културната част от програмата поеха народната певица Костадинка Танчева, придружавана от акордеона на проф. Добромир Митев от Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, които изпълниха родолюбиви и популярни български песни.

В програмата участваха и учениците от школата по пиано, която се провежда в КИЦ „Босилеград“ с ръководител Владан Иванчев. Йована Миленова, Мартин Миленов и Бояна Пенева изпълниха на пиано част от наученото.

Димитър Димитров Треперски беше украсил паметника на Левски в Босилеград с български знамена. Тържеството се организира от Столична община – дирекция „Култура“, ГК „Западни покрайнини“ и Културно-информационен център „Босилеград“.

Четете още

Избор на редактора