Терзиев: Руски знамена се веят по Цариградско

Руски знамена са поставени на стълбове на столичния булевард „Цариградско шосе“, съобщи на страницата си във Фейсбук столичният кмет Васил Терзиев.

Екипите на Столичната община реагираха на сигналите веднага и започнаха отстраняването им. Продължава проверката по Южната дъга, информира кметът.

Той съобщава, че се извършва проверка на записите от камерите на Центъра по видеонаблюдение, за да се установят фактите и извършителите, и да се предприемат съответните действия.

Терзиев призовава гражданите да подават сигнали за забелязани нарушения в Контактния център на Столичната община ТУК >>

Руски знамена са забелязани и на булевард „Ситняково“.

Инцидентът става ден преди 3 март, когато честваме Освобождението на България от османско иго.

Миналата година на националния празник в центъра на София също се вееха руски знамена редом с българския трибагреник и се чуваха „България!“ и „Русия!“ по време на шествие, организирано от гражданско обединение „Национална гражданска инициатива за суверенитет на България и другите държави по света“, припомня dir.bg.

Сдружението не е безизвестно – през декември 2022 г. тогавашният кмет Йорданка Фандъкова прекрати друго шествие на същото гражданско обединение. Причината бе, че е в подкрепа на Русия и агресията ѝ в Украйна. Заповедта за прекратяването му беше издадена постфактум, а сред мотивите беше постъпила информация от ДАНС и това, че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС. България, която е част от ЕС и НАТО, многократно осъди нахлуването на Русия в Украйна и изпраща военна помощ на Киев.

Четете още

Избор на редактора