ВАС отмени решението за отнемането на лиценза на КТБ

Близо 9 години след като Българската народна банка (БНБ) отне лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ), законосъобразноста на решението отново ще мине през съдебен контрол.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението за отнемането на лиценза и върна делото на тричленен състав за ново разглеждане.

Причината е решение на съда в Страсбург по жалба на бивши изпълнителни директори на КТБ. Според Европейския съд за правата на човека – Върховният административен съд е взел решението си за лиценза на КТБ въз основа само на изложенията, внесени от квесторите на банката, а становищата на бившите изпълнителни директори и многократните им молби да бъде назначен специален представител на банката, са били отхвърлени.

Това, пише в мотивите на съда, е лишило КТБ от възможността – чрез надлежно представителство, да търси и получи справедливо разглеждане по съдебен ред на жалбата срещу решението на БНБ за отнемане лиценза на банката. След отнемането на този лиценз, КТБ  беше обявена в несъстоятелност, а след това се стигна и до нейния фалит.

Четете още

Избор на редактора