Видя му се края на първото заседание на парламента. След 2 дни и 6 часа

Два дни и 6 часа продължи първото тържествено заседание на 48-ото Народно събрание, председателствано от Вежди Рашидов като най-възрастния депутат.

След тридневно зацикляне по избора на постоянен председател на парламента, доайенът все пак ще продължи да го води, след като бе подкрепен от четири от седемте партии – ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Депутатите ще се съберат извънредно във вторник от 10 часа.

7 заместници ще има Вежди Рашидов начело на парламента. Кандидатурите бяха гласувани анблок и получиха 234 гласа.

Очаквано ГЕРБ предложиха фаворита си за поста Росен Желязков. От „Промяната“ се спряха на Никола Минчев. „ДПС разчита на приемственост между младостта и опита и бе решено да заложим на младостта. Идеята бе да предложим един от младите колеги, но предвид случващото се последните дни, в духа на конструктивизма, предлагаме г-н Йордан Цонев, заяви Мустафа Карадайъ от ДПС. „Възраждане“ заложиха отново на Цончо Ганев, а БСП – на Кристиан Вигенин. Атанас Атанасов пък е предложението на „Демократична България“. Стефан Янев номинира Надежда Самарджиева.

48-ото НС ще има 14 секретари – по двама от всяка от парламентарните партии. За ГЕРБ това са Стефан Апостолов и Илтер Бейзатов, за ПП – Стою Стоев и Васил Стефанов, ДПС – Небие Кабак и Павлин Кръстев. Искра Михайлова и Стоян Таслаков ще представят „Възраждане“, Вяра Емилова и Явор Божанков – БСП, Иван Белчев и Любен Иванов – ДБ, а Лилия Недева и Георги Самандов – БВ.

Четете още

Избор на редактора