Власт сдадена. Власт приета

Стари и нови министри си стиснаха ръцете на официални церемонии по приемане и предаване на властта по ведомствата.

„Въпреки сериозната криза с енергийните цени в света и прекъснатите доставки на природен газ от страна на „Газпром експорт“, успяхме да разработим и приложим програми за компенсации на потребителите, да договорим възможности за внос на втечнен природен газ”, заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов, който сдаде едно от най-горещите министерски кресла на следовника си Росен Христов. Николов обеща подкрепа и съдействие, ако е необходимо.

Министърът в оставка Александър Николов предаде поста на своя наследник – служебния министър Росен Христов.

Министър Христов категорично заяви, че ще се фокусира върху „сигурността на доставките на енергия за икономиката и бита, което да гарантира спокойствие и стабилност на икономиката на страната“.

„Осигуряване на средства за изборите и събираемост на приходите, за да се гарантира изпълнението на бюджета”, обеща служебният министър на финансите Росица Велкова, която наследява поста от Асен Василев. В плановете й още е съставянето на базов бюджет на финансовата 2023 г., който да послужи за следващия кабинет. Велкова познава състоянието на хазната по-добре и от мен, заяви Василев, предавайки поста.

В Министерство на финансите се проведе пресконференция, на която Асен Василев предаде властта на служебния министър на финансите Росица Велкова.

„Държавният резерв е 8,5 млрд. лева, излишъкът в бюджета е 1,5 млрд. лева. Ние бяхме 24-тата държава, представила Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, но ще сме 15-тата, която може да получава средства”, допълни бившият финансов министър. „Благодарение на това още утре новият кабинет може да издаде фактура за 2,6 млрд. лв. на ЕС“, заяви по-рано експремиерът Кирил Петков на официалното предаване на властта в Министерския съвет. 

Асен Василев подчерта още, че са успели да направят широка социална програма със сериозно увеличение на доходите на пенсионерите, без това да доведе до допълнителен дефицит на бюджета, а държавният дълг е с 2 млрд. лв. по-малко от момента, когато поехме управлението, каза още той.

Проблемът със състоянието на язовирите завеща на наследника си Никола Стоянов бившият вече вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова предаде управляваното от нея ведомство на наследника си Никола Стоянов. Като постижения тя отбеляза 20 милиона лева платен дивидент от държавните предприятия към хазната, 12 % ръст на заплатите в компаниите, ръководени от министерството, и спряно източване, зависимости и рекет върху фирмите. По повод темата с производството на оръжия и износа им за Украйна, Нинова се надява новият служебен министър да види истината. Тя посочи, че комисия не е провеждала заседания от 27 юни, имало натрупани над 200 заявления за близо 1 млрд. евро, които чакат решения. От тях около 600 млн. евро са за износ за Полша. Нинова се закани, че всеки ден ще следи какво решение се взема и закъде ще тръгне това оръжие.

Повишаването на заетостта и на жизнения стандарт пък са приоритетите на новия министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който наследи поста от предшественика си Георги Гьоков.

Ключът за държавния печат получи Крум Зарков от досегашния министър на правосъдието Надежда Йорданова. „Оставям на вашето бюро 20 проекта на нормативни актове в различна степен на готовност, включително и тези по Плана за възстановяване и устойчивост”, посочи Йорданова. „Мисля, че постигнахте добри резултати и ви уверявам, че екипът поема от тук нататък в дух на приемственост”, заяви Зарков.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков прие държавния печат от предшественика си на поста Надежда Йорданова.

Регионалният министър Гроздан Караджов върна ключовете на служебния министър Иван Шишков, когото наследи на поста преди 7 месеца месеца. Старият нов служебен министър Шишков сподели, че се надява с екипа му да намерят в напреднала процедура всички неща, за които вече е било договорено. Шишков не определи първия си приоритет, но заяви, че „очевидно има проблем с пътните фирми, за който със сигурност ще намерим решение”

Вътрешният министър Бойко Рашков сдаде поста на служебния Иван Демерджиев с увереността, че той ще продължи започнатото. По думите му, реформата в МВР е приключила на 99% по отношение на отделните служби и регионалните дирекции на министерството. От своя страна Демерджиев,  посочи, че основна задача на МВР ще бъде законосъобразното протичане на изборния процес и „елиминиране на всички практики на криминален вот“, борбата с мигрантския натиск, конвенционалната престъпност, измамите с ДДС. Проблемът с пияните и дрогирани шофьори са също част от приоритетите на новия екип.

Училищен звънец пък връчи на наследника си доскорошния министър на образованието и науката Николай Денков като символ на предаването на властта. Наследникът му Сашо Пенов пое ангажименти да продължи започнатите стратегии в образователната система. По думите му целта е отделният ученик, неговият родител и преподавателите да бъдат доволни. Като акценти посочи старта на новата учебна година и текущи задачи, свързани най-вече с Плана за възстановяване и устойчивост.

Четете още

Избор на редактора