Водещи гимназии в столицата с нови директори наесен

Няколко знакови гимназии в столицата ще имат нови директори от септември. Сред тях са първа и втора Немска, Първа английска, 18-то СУ с изучаване на източни езици.

Причината е, че директорите там навършват пенсионна възраст. Общо за София тези училища са над 30, а за цялата страна  300.

Вчера бе обявен конкурсът за шефските места, в който за първи път има нов елемент. Освен да решават тест дали познават училищната документация, кандидатите вече ще трябва да пишат и концепция за развитието на училището в следващите три години. Според действащи директори това е добър вариант, защото досега един кандидат можеше да подаде документи и за 20 училища. С новия изпит в този случай ще му се наложи да пише и 20 концепции.

Въпреки идеята за концепция, все още не е влязло в сила заложеното от закона задължително атестиране на директорите, което щеше да доведе до някакъв вид мандатност и възможност да бъдат освобождавани тези, които не се справят добре. Първата атестация трябваше да се проведе в първата година на Ковид-19 и затова бе отложена.

Четете още

Избор на редактора