В Иран осъдиха на по 10 години гаджета, заради танц на площада

В Иран бяха осъдени млад мъж и годеницата му на по 10 години и 6 месеца затвор, заради публикуван видеоклип, в който двамата танцуват на площад „Азади“ в столицата Техеран.

Според Информационната агенция на активистите за човешки права (HRANA) Астияж Хагиги и нейният годеник Амир-Мохамад Ахмади – и двамата малко над 20-годишни – са обвинени в „разпространяване на корупция и пороци“, „събиране и сговор с цел нарушаване на националната сигурност“ и участие в пропаганда срещу режима.

На двойката, която е била арестувана в дома си на 1 ноември 2022 г. след публикуването на видеото, ѝ е наложена 2-годишна забрана за ползване на интернет и 2-годишна забрана за напускане на страната, според HRANA, цитирана от Al Arabiya.

Във видеото се вижда как Хагиги танцува без хиджаб, което е в разрез с правилата за обличане на жените в Ислямската република. Именно заради това през септември 2022 г. беше арестувана кюрдката Махса Амини, чиято смърт се превърна в символ на националните протести срещу репресивния върховен водач Али Хаменей.

Присъдата е била произнесена от 15-и клон на Революционния съд в Техеран, оглавявано от Аболкасем Салавати – известен съдия, който се слави с налагането на строги наказания на лица, възприемани като заплаха за Ислямската република.

По време на делото на двойката са ѝ били отказани адвокатски услуги, съобщи HRANA, позовавайки се на източник, близък до семейството на Хагиги. Иранските власти не са коментирали случая.

Съобщеното решение е взето на фона на репресиите на властите срещу продължаващите от месеци протести срещу режима. До момента са арестувани над 19 хиляди души, стотици са осъдени, а Иран извърши и 4 публични екзекуции.

Четете още

Избор на редактора