В стил Ел Чапо: „Чесна“ с наркотици прелетял турската граница, трима българи арестувани

Малък самолет тип „Чесна“ е прелетял на ниска височина през българо-турската граница до граничния град Къркларели, където е изхвърлил пратка с наркотици, съобщиха турските медии, сред които „Хабертюрк“, цитиран от „24 часа“.

Акцията е в стил „Пабло Ескобар“, вдъхновила телевизионния сериал El Chapo. Арестувани са петима души, сред които трима българи.

Мустафа Шекероглу от „Хабертюрк“ разказва за опита на наркобарона Пабло Ескобар, който също е използвал малки самолети, за да превозва пратките си с наркотици. Подобни сцени са в сюжета на сериала El Chapo по Netflix. Дилърите получават стоката си хвърляна от малки самолети, прелитащи през границата.

Машината е летяла на ниска височина, за да не бъде засечена от радарите. Полетът е осъществен през нощта с изключени светлини, за да не привлича внимание.

На предварително уговореното място, точно като по филмите, на пилота е даден сигнал с фенер да изхвърли от самолета сакове с пакети с наркотици.

На снимките, разпространени от турската жандармерия, те изглеждат като чували със захар или торове. Оттам саковете са товарени в луксозни лимузини (на една от снимките, разпространени от турската жандармерия се вижда мерцедес с български номер, от който разтоварват опакованите наркотици). След това стоката е транспортирана с три автомобила до Истанбул.

Благодарение на разузнавателните данни, с които разполага, жандармерията локализира точките, прибира наркотиците и арестува петима души, сред тях тримата българи.

По време на операцията в района на Одрин и Къркларели са иззети 103 килограма наркотици за 13 милиона лири (650 хиляди евро), най-голямото количество, залавяно на територията на област Къркларели.

Иззети са 2 бинокъла, две устройства за заглушаване на сигнал, с които са дезактивирани системите за проследяване на автомобилите, прилагани в Турция, 6 мобилни телефона, 3 радиостанции и 3 луксозни лимузини.

Прокуратурата е поискала от командването на въздушния радар в Чанаккале информация за незаконни влизания в Турция и бъдещата информация може да промени хода на разследването.

Четете още

Избор на редактора