В Ямбол започва фестивалът „Кукерландия“

В Ямбол днес е официалното откриване на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Кулминацията на празника ще е в събота и неделя, когато е състезателното дефиле на маскарадните групи. Организаторите – общините Ямбол и „Тунджа, са подготвили и богата съпътстваща програма, включваща концерти, фотоизложби и кулинарни изкушения.

„Кукерландия“ ще бъде открита тази вечер с оглушително и пъстро маскарадно шествие, предвождано от състав гайдари от Националното училище за фолклорни изкуства в Котел. Шествието ще премине по централните ямболски улици, посочи Георги Русев от отдел Култура в община Ямбол.

„В шествието ще се включат кукерски групи от Ямбол и региона, децата от всички детски градини, училища, школи … Откриването ще е грандиозно, след няколко години пандемия мисля, че Ямбол заслужава такова събитие.“

След шествието, около 18 часа започва концерт на сцената пред общината, съобщава БНР.

„Ще участват певицата DIA, гайдарския състав от Котел, както и „ЖАР театър“, които ще представят впечатляващ огнен спектакъл.“

Откриването ще завърши със заря, през следващите два дни на сцени в градския парк ще се представят над 50 групи кукерски от цялата страна.

В парка е изграден и така наречения Кукерград, обособени са базари на местни производители, не липсват и характерните за сезона кулинарни изкушения.

Четете още

Избор на редактора