Гешев показа и скъса оставката си пред медиите

Главният прокурор Иван Гешев показа и скъса оставката си по време на изявление пред медиите малко след 10 часа.

„Бях поканен да си подам оставката, беше споменато моето семейство. Имаше и лирични отклонения, че съм сам на скалата. Това, което ще кажа е, че не ме е страх. Историята помни само смелите. Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които са правилни и в интерес на хората и правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Не ме е страх. Фалконе е казал страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж“, каза Гешев.

Главният прокурор обяви с примери, че „лицето Бойко Методиев Борисов“ стои зад опита за неговото отстраняване, като дори заяви, че е получил завоалирано предложение да стане посланик в Израел или Турция, както и да има политическа кариера в ГЕРБ.

„Като  главен прокурор съм се борил единствено за България и българските граждани, тяхната сигурност. За мен думите като Родина, Татковина, Отечество, мъжка дума, чест вярност към  приятели си, колкото и да е старомодно означават нещо“, каза Гешев.

Според него има атака на политическата мафия, олигархията и престъпността. „Надявам се това да е началото на края на олигархичния модел“, каза Гешев. Било му е казано, че ако не подаде оставка, ще бъде натиснат „enter“ и ще бъдат публикувани клипове.

Той каза, че вчера е бил поканен до 10 часа днес да подаде оставка, било е споменато семейството му. По думите му е получил неподписано послание, че ако до 10 часа не си подаде оставката някой ще натисне копчето.
„Сутринта в понеделник, мой приятел, близък до ГЕРБ от провинцията, ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов се е обадил и питал къде е семейството ми, то беше в една приятелска държава, при една приятелска прокуратурата. Посъветвал ме е да спра да говоря. Помислих, че нещо му става на този човек. После видях изявление на моя заместник Борислав Боби Сарафов, който ми се извини, но каза, че нищо друго не е можел да направи“, каза още Гешев.

„Преразказвам много разговори, които проведох с политици, членове на ВСС и магистрати. Проведох ги от САЩ и от къщата си“, каза още Гешев и изкара подробности от разговорите си хора, от които е разбрал, че искането за отстраняването му е било само с цел да си подаде оставката.

Гешев цитира съобщение, което е получил от административен ръководител, който е казал, че съжалява. Главният прокурор му се е обадил да го пита за какво съжалява. Магистратът обяснил, че е бил принуден от Борислав Сарафов да пусне становище.

По думите на Гешев той е получил подкрепа от административни ръководители от няколко апелативни райони, като цитира Варна и Велико Търново, които са обявили, че няма да участват в опитите за преврат на Борислав Сарафов.

Гешев каза, че е получил обаждане от прокурор, че трябва спешно да приключи делото „Барселона гейт“.

Според него трябва спешно да бъде изметен политическия боклук.

Той завърши изявлението си пред медиите с „Да живее майка България!“

Преди изявлението си в 10,00 часа,  той събра на среща заместниците си. На нея той е казал на заместника си Борислав Сарафов, че трябва да прецени от морална гледна точка дали да не подаде оставката си.

Шефът на държавното обвинение се прибра преждевременно  в събота от САЩ заради поисканата му оставка от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС.

Формалният повод е допускането на израелския експерт на мястото на огледа след инцидента на 1 май с кортежа на главния прокурор, което е станало по устно разпореждане на Гешев.

Въпросният експерт е пристигнал в страната няколко часа по-рано и е заведен на мястото на инцидента от заместника на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов – Ясен Тодоров. Съгласно Конституцията главният прокурор няма право да се намесва в работата на следствието и да дава указания. А в случая той е бил в ролята на свидетел.

Съгласно правилата на Висшия съдебен съвет след връчването на предложението за отстраняването му, той щеше да разполага със 7 дни, за да изрази становище, да посочи доказателства, както и да иска събирането на такива.

След това започват да текат сроковете, в които ВСС да разгледа предложението първо по допустимост, а след това и по същество. За отстраняване на главния прокурор по тази процедура са необходими 17 гласа. В момента съставът на ВСС – Прокурорската и Съдийската колегия, е 22 души заедно с Гешев. Без него са 21.

Според шефа на националното следствие Борислав Сарафов Гешев лично е изпратил на място „израелски експерт“, който направил оглед. За подобни действия няма законово основание и главният прокурор не би следвало да се разпорежда по разследване, което лично го засяга.

Четете още

Избор на редактора