Гръцки дини заливат пазара, нашите гният небрани

„В София български дини не ядат, само гръцки”, съобщи един от големите производители на летния плод от Любимец Янко Янев пред БНР по повод днешния „Световен ден на динята”. „Къде са търговските вериги, къде е държавата?“, пита стопанинът, който обработва над 110 дка площ и е в бизнеса от 10 години.

Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари и под натиска на евтината гръцка продукция, която влиза без контрол у нас и е по-евтина заради по-високите евросубсидии на съседите спрямо родните производители”, е равносметката на Янев.

Според него разходите на стопаните са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. В момента дините се изкупуват на едро срещу 10-15 ст. на кг, а минимума, за да покрие разходите е 25 ст. на кг, обяснява той. Минали години изкупната цена е била 30 ст. на кг.  Средните разходи на декар възлизат на 1000 лв, а евросубсидиите са едва 50 лв. на декар.

„Гръцките дини влизат безпроблемно у нас с 20 цента субсидирана цена, а аз не мога да продавам в Гърция заради многобройните сертификати, които изискват и които оскъпяват вносната продукция, обяснява още Янев.

Според него друга причина е сивия сектор в бранша. „На пръсти се броят земеделските стопани, които имат право да продават и плащат данъци, а много други продават без регистрация и подбиват цените на регистрираните земеделци.

„По тази причина, пъпешите вече изчезнаха, а скоро няма да има и дини в Любимец”, казва още той. Поради свития пазар и липса на защита, Янев възнамерява да намали наполовина обработваемите си площи от миналата година.

Четете още

Избор на редактора