Две бързи и ефектни рецепти със стар козунак

След великденските празници обикновено остава понякога голямо количество от козунаците, които сме купили или собственоръчно сме приготвили.

Лошото обаче е, че те не са особено траен продукт, най-вече когато са домашни. Случва се така, че те бързо изсъхват и се налага да ги изхвърлим.

Не бързайте да го правите. Можете да превърнете лесно и бързо старите козунаци в нова и вкусна атракция!

Сладкиш с козунак и банан

Необходими продукти:

500 г стар козунак
1 и ½ чаша захар
2-3 банана
500 мл прясно мляко
4 яйца
1 ванилия
кокос или ядки

Нарежете козунака на филийки. Половината от захарта карамелизирайте като я загреете на дъното на тава за печене във фурна или на котлон.

Разбийте яйцата с останалата захар. Към тях добавете и млякото. Нарежете бананите на кръгчета. След като захарта се карамелизира, подредете бананите по дъното на тавата. След това подредете и филийките козунак.

Залейте със сместа от яйцата, захарта и млякото. Печете в умерено загрята фурна за около 30-40 минути или докато течната смес се абсорбира напълно.

Пържени козуначени филийки

Това е най-лесното предложение, стига човек просто да се сети.

Необходими продукти:

500 г стар козунак
5-6 яйца
2-3 с. л. пудра захар
1 с. л. брашно
1 ванилия
Разбийте продуктите на гладка смес. Нарежете козунака на филийки. Потопете всяка филийка, за да се напои със сместа и пържете в сгорещено олио.

Четете още

Избор на редактора