Денков вместо Радев на срещата на НАТО във Вилнюс

Правителството одобри състава на българската делегация за Срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс. В ръководената от премиера Николай Денков делегация са включени министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Срещата на върха ще се проведе на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, се посочва в съобщението на Министерския съвет.

Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на ресорните министри, подчертават от Министерския съвет.

Ангажиментите засягат пряко управлението на държавната политика в областта на международните отношения, както и в областта на отбраната и общото ръководство на Въоръжените сили.

Четете още

Избор на редактора