Денков: Всичко нужно за защитата на България е тук

Всичко, което е необходимо за защита на нашата територия, на нашето небе, ще бъде тук в България. Това каза в отговор на журналистически въпрос премиерът Николай Денков. Преди това той участва в блиц контрола в Народното събрание.

По думите му със сигурност не може да дадем системи за ПВО, които биха оставили оголено небето над България.

Попитан за думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че украинският президент е донесъл списък, в който няма летателни средства, премиерът обясни, че това, което трябва да е ясно, е, че работата на президента Зеленски е да търси съответната военна помощ. Според Денков е нормално той да представи списък. Ние можем да предоставим само военна техника, която няма да застраши нашата безопасност, заяви министър-председателят.

Денков обясни, че това, което било направено в зала, е смесването на списъка на Зеленски с това, което реално България би могла да предостави, което не съответства на този списък. Смесването на тези две теми води до напрежение, което е напълно излишно, коментира Денков. Той увери, че България ще изпрати това, което военните в страната ни са казали, че няма да застраши нашата безопасност.

В отговор на въпрос Денков каза, че военните си правят справки какво е необходимо, какво може да се освободи, какви са сроковете за замяна на мунициите. Има муниции, които изтичат примерно след една или две години, ако те останат в складовете, след това трябва да плащаме десетки, стотици милиони левове, ако погледнем цялото количество за тяхното унищожаване. Вместо това, те могат да бъдат предоставени, а нашите заводи да запълнят складовете с новопроизведена продукция.

Попитан за срещата между държавния глава Румен Радев и президента Зеленски, Денков заяви, че се е видял сблъсък на две съвсем различни представи за света. От моите изказвания вероятно е ясно аз коя от тези гледни точки споделям. Най-лесно тя би могла да се представи по следния начин – поставете се на мястото на другия, обясни той. Ако вие бъдете нападнати, какво би трябвало да направи един премиер, един президент – дали трябва да каже, че иска да защити държавата си, търся помощ за това или, че няма как да се съпротивлява и да става каквото ще.

Денков посочи, че целият международен ред се крепи на това, че границите не трябва да се променят и ако почнат да се променят, светът ще стане напълно неустойчив. По думите му, ако Украйна стане член на НАТО, означава, че евентуална агресия от изток, от когото и да било, тя ще има буфер между този агресор и България.

За продажбата на оборудване за АЕЦ „Белене“ на Украйна, Денков обясни, че обсъждат тази тема от първите дни на редовното правителство. Действително се оказа, че е имало някакви предварителни разговори, които след това са замрели, добави той. Още в първите дни помолих да се провери дали има отново такъв интерес, оказа се, че има, каза Денков. По думите му има обмяна на техническа информация.

Всичко, което е необходимо на България да защити небето си, ще бъде тук, посочи Денков. По думите му това включва наличието на комплекси C-300.

Имаме интерес от сътрудничество и с Русия, но не и при тези условия, уточни той. Имаме дългосрочен интерес за сътрудничество с Украйна в областта на високите технологии, енергетиката, ядрената енергетика и много други области.

По отношение на позицията на президента Радев, аз споделям това, което каза президентът Зеленски. Ние трябва да уважаваме институциите, мнението на другите хора, трябва да ги чуваме внимателно, но трябва да имаме и наша позиция. Като премиер имам много ясна позиция и това е позицията, казана вчера, допълни Денков.

На въпрос дали страната ни подготвя трети пакет военна помощ за Украйна, Денков коментира, че вторият пакет е подготвен от служебното правителство и продължава изпращането на необходимите материали. В момента тече подготовката на трети пакет.

На един месец правителство сме. Очевидно е, че визитата е готвена сравнително кратко и преди това нямаше условия за нея. Търсихме подходящ момент и най-подходящият момент се оказа след европейският съвет и преди срещата във Вилнюс и затова се проведе сега, посочи премиерът.

Попитан дали е имало покана от НС към Зеленски, Денков заяви, че това, което знае е, че трябва да направим среща както с председателя на Народното събрание , така и с ръководствата на парламентарните групи.

Ядрените заплаха досега винаги са идвали от руското ръководство. Те многократно, по различни поводи, се опитваха да използват тази карта. Това, което знам е , че международната общност много категорично е предупредила руското ръководство, че това е напълно неприемливо. Денков изрази надежда, че това няма се случи. Знаете, че има сериозни дипломатически усилия, включително с участието на Китай и др. държави, от които зависи международният ред. Мисля, че сега няма такава непосредствена опасност, допълни премиерът.

Четете още

Избор на редактора