Денков: Кръвните проби на шофьорите – ясни за седмица

Правителството напълно подкрепя промените в Наказателния кодекс приети от депутатите, с които вече се отнемат автомобилите на шофьорите употребилите алкохол и наркотици, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков.

За да няма ощетени от тестове с фалшиви положителни резултати, ще се направи всичко възможно в кратки срокове да заработят повече лаборатории за изследване на кръвни проби.

През последните години терминът „война по пътищата“ придоби широка употреба. За съжаление България е на едно от челните места по брой убити и ранени на пътя след тези произшествия, отбеляза премиерът.

„Затова правителството пое задачата да предложи и да вкара в действие нови и по-строги мерки, които да намалят жертвите и по-тежките произшествия“, посочи още той.

Денков увери, че кабинетът ще направи всичко възможно новите мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете от инциденти, съобщава БНР.

БТА припомня, че вече са в сила промените в Наказателния кодекс, съгласно които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта на водача над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия го в момента на нарушението, следва да се заплати неговата равностойност.

Четете още

Избор на редактора