Диверсия в Русия. Партизани взривиха влак с петрол

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи в Телеграм, че в Унечски район по 136-километровата жп линия Брянск – Унеча, е избухнало взривно устройство.

В резултат на това е дерайлирал локомотивът на товарен влак заедно със седем от общо 60 вагона, превозващи нефтопродукти и строителни материали. Няма пострадали, съобщава „Комерсант“.

Това е една от най-значителните диверсии на жп линия от началото на войната и вторият случай, когато властите обясняват жп катастрофа със сработило взривно устройство.

Телеграм-каналът Mash съобщи, че в действие е приведен план „Прихващане“, като се издирват двама мъже, които могат да са причастни към диверсията. Те са били записани от камерите в близост до инцидента.

Брянска област граничи с Украйна. Мястото на взрива е на около 70 км от границата. В социалните мрежи се появиха коментари, че диверсията е дело на местни партизани.

По изчисления на The Insider, от началото на войната към юли 2022 г. от релсите са излезли 63 товарни влака, което е с 1.5 пъти повече, отколкото за същия период на предходната година. Досега обаче властите са признали диверсия само на една жп линия – на моста в Курска област. Руската армия разчита на жп превоза, за да доставя оръжие и войски на фронта.

Според «Медиазона», към средата на април 2023 года заради жп диверсии са образувани дела в 21 региона и са задържани поне 66 души. Най-често цел на диверсиите са релейни шкафове, в които се намира оборудването за регулиране на движението на влаковете. Повечето задържани са ученици или студенти.

Също днес бе взривен електропровод в Лениградска област. Според губернатора на региона Александър Дрозденко е взривена опората на едната от линиите на електропровода, а на втората е намерен взрив. ФСС е образувала наказателно дело за диверсия и незаконна търговия с взрив.

Четете още

Избор на редактора