Шах и мат: Заради шпиони Дин Лижен се изнесе от хотела си

Претендентът за световната титла по шахмат Дин Лижен се е изнесъл от официалния хотел на мача в Астана, съобщиха източници на ekspresso.bg в казахстанската столица. Според тях китаецът е заподозрял, че е следен и шпиониран. Той се изумил от присъствието на изключително много руснаци навсякъде.

Новината в Туитър потвърди и репортерът на chess.com Майк Клайн. Информацията по-късно се появи и в най-посещавания шахматен сайт в света.

Засега резултатът от мача е 1.5:0.5 за съперника на Лижен – руснака Ян Непомняшчи, който играе под флага на ФИДЕ.

Журналистът видял с очите си как китайският гросмайстор изнася багажа си. Двамата се засекли в асансьора. Къде е отседнал Дин, не става ясно. С него най-вероятно се е преместил и секундантът му Ричард Рапорт от Унгария.

Клайн запитал ФИДЕ какъв е проблемът с Лижен. Официалният отговор от Международната федерация бил, че стаята му е прекалено голяма.

Мачът се провежда в елегантния петзвезден хотел Сейнт Реджис, който официално отвори врати през септември 2017 г. Разположен в сърцето на Астана, на левия бряг на река Есил и близо до централния парк, хотелът е проектиран от британски архитекти. Той съчетава модерни с неокласически елементи.

Партиите от мача се играят в емблематичната Зимна градина със стъклен купол, структура, която отдава почит на традиционната казахска юрта.

Китайската делегация е пристигнала в Астана на 6 април, съобщава chessbace.com. Дин Лижен е тествал игралната маса, столове и шахматни комплекти преди официалното откриване на 7 април.

Каква е обаче причината Дин да се изнесе от хотела?

Според хора от персонала на ресторанта на хотела в дните преди старта на мача Лижен и имал добър апетит и не е имал оплакване от храната. Китаецът имаше сериозни проблеми с храната по време на претендентския турнир през 2022 г. и дори започна сам да си готви ориз.

Майк Клайн предполага, че присъствието на много руснаци в хотела е причината за изненадващото решение на Дин.

Под поста му в Туитър има коментари, че може би руснаците успешно са „сканирали“ стаята му, намеквайки за това, което се случи през 2006 г. в Елиста на мача между нашия Веселин Топалов и Владимир Крамник. Скандалът, станал известен като „Тоалетната война“, беше предизвикан от факта, че руснакът доста често посещава нужника по време на партиите. Съмненията за „външна помощ“ още вълнуват шахматната общност, но организаторите на мача тогава отказаха да предоставят видeозаписите от стаята за почивка на Крамник.

Темата за използването на стаите за почивка предизвика много дискусии в Туитър по време на вчерашната втора партия, а също и на пресконференцията след нея. Оказа се, играчите прекарват много малко време на столовете си по време на играта. Наистина, през по-голямата част от мача столовете стояха празни и излъчванията изглежда нямаха достъп до камерите в зоната за почивка.

Четете още

Избор на редактора