Драматичната съдба на топката на Мондиалите от 1930 досега

Световното първенство по футбол има история, колкото разнообразна, толкова и завладяваща. Отбори от цял ​​свят подхранват мечтите да се представят по най-добрия начин на Мондиала, койтозапочва на след 19 дни.

От всички движещи се части, които се събират, за да направят мечтата за Световно първенство възможна, нищо не е по-важно от самия футбол. Топката вече не е направена от панели от кожа, зашити заедно на ръка. Вместо това, авангардна 3D технология и материали от космическата ера се използват за изграждането на най-новите топки, които са по-леки и по-бързи от предишните версии.

Топката, подобно на Световното първенство, измина дълъг път. По-долу е историята на топката за мачове от Световното първенство на ФИФА, като се започне от първата през 1930 г. до тази, която ще бъде използвана в Катар. Информация, получена от ФИФА, наред с други.

Световно първенство през 1930 г., Уругвай

Емблематичният „T Model“ е изработен от висококачествена кожа с 12 панела, включително „T“ форма, която дава името на топката. Главните съперници Уругвай и Аржентина бяха допуснати да играят мачовете си със собствена топка. На финала не се стигна до компромис. В мача за титлата на Estadio Centenario в Монтевидео бяха използвани две различни топки. Аржентина предостави топката през първото полувреме – известна като „Tiento“ – и поведе с 2-1 на почивката. След това домакините Уругвай играха през второто полувреме със собствения си „Т-модел“, който беше по-голям и по-тежък и спечелиха с 4-2.

1954 Световно първенство, Швейцария

Топката „Swiss World Champion“ беше първата, която имаше 18 панела със зигзагообразни ръбове, които бяха свързани един с друг. Топката е изцяло ръчно шита и без връзки. Освен това топката вече не беше тъмнокафява, а отличително жълта, което я правеше видима при дъжд и кал.

Световно първенство през 1966 г., Англия

„Предизвикателството“ от Slazenger беше изработено от висококачествена кожа и имаше 25 правоъгълни панела. Имаше идеална сферична форма и композицията се използваше в продължение на много години. Топката за Световното първенство се предлага в три цвята – жълт, бял и оранжев.

Световно първенство през 1970 г., Мексико

Adidas става официален доставчик на футболни топки за Световните първенства на ФИФА през 1970 г. и оттогава продължава. Това беше първото Световно първенство, което се предаваше на живо по телевизията. Затова беше въведена първата черно-бяла топка, тъй като контрастът помогна за видимостта по телевизията. „Telstar“ имаше специално пластмасово покритие, което го направи по-издръжлив и водоустойчив.

Световно първенство през 2002 г., Южна Корея и Япония

Преходът от старото към новото започна в началото на века. „Fevernova“ беше съставен от по-дебели вътрешни слоеве, за да се увеличи точността на топката по време на полет. Това беше последната топка за световно първенство, сглобена на ръка.

Световно първенство 2006, Германия

Нов дизайн, който вече не се състои от 32 панела. По-гладка повърхност с намален брой фуги стана възможна с използването само на 14 панела. Дизайнът на „Teamgeist“ подобрява точността.

Световно първенство 2010, Южна Африка

„Джабулани“ беше една от най-противоречивите топки, използвани на финалите. Той имаше осем термично свързани 3D панела, които бяха „сферично слети“ за първи път. Твърди се, че е по-кръгъл и точен от предшествениците си. Играчите обаче не го харесаха много, тъй като топката измести траекторията си във въздуха по време на изстрели от далечно разстояние, което я направи непредвидима.

Световно първенство по футбол 2018, Русия

Технологията беше в центъра на дизайна на „Telstar 18“. В топката имаше вграден чип, който можеше да се свърже със смарт телефон и да предостави ключова информация относно играта. За етапите на директните елиминации беше използвана Telstar Mechta.

Световно първенство 2022, Катар

Първото Световно първенство в региона на Персийския залив ще се играе с топката „Al Rihla“ – първата футболна топка в света, направена с мастила и лепила на водна основа. Това е най-екологичната топка за Световно първенство, правена някога. Топката има текстурирана полиуретанова кожа с термично свързана безшевна конструкция. Според ФИФА топката ще се движи по-бързо от всички свои предшественици. „Ал Рихла“ означава „пътуване“ на арабски.

Топката ще има сензор, поставен вътре в нея, който ще позволи точно вземане на решения чрез полуавтоматизирана технология за засада. Данните от топката ще помогнат за определяне на точната точка на удара, която ще бъде предадена в контролната зала и – комбинирана с данни от проследяващи камери – ще доведе до точни обаждания за засада.

Колко тежи топката за мач от Световната купа?

Топката от Мондиал 2022 тежи приблизително 420 грама.

Четете още

Избор на редактора