Древен мармот надникна от ледник в Алпите. Мумифициран

Мумифициран мармот изненадващо излезе от нелегалност върху останки от ледник на връх Роза в Северна Италия, предаде агенция АНСА. Случайни туристи-катерачи намерили древното животинче върху скалните отломки, оголени от разтопения наскоро глетчер.

Алпийски водач на туристите видял пръв полу-размръзналия мармот на около 4200 метра надморска височина, съобщи БТА, цитирайки италианските си колеги. Всички били крайно впечатлени от случката и веднага опаковали мумията на животинката в термоизолиращи материали, за да я предадат на специалисти по предназначение.

Находката се свързва с предизвиканата от глобалното затопляне климатична криза, която доведе ужасяващо бързо свиване и топене на алпийските ледници, твърди БТА. Неотдавна в района – под върховете на планината Мармолада (част от Алпите) в Северна Италия огромен ледник се срути и уби десетки катерачи, помитайки ги с ледено-каменна лавина. Някои глетчери в Алпите се топят с кошмарна скорост и това неминуемо ще доведе до още по-странни находки. Но и до още по-сериозни климатични катастрофи.

Мармотите рядко са виждани на такава голяма надморска височина в наши дни. Сега учените ще се опитат да датират находката, но предвид свръхбавното изграждане на ледници, животното може да се окаже на десетки хиляди години.

След изследването мумията на мармота вероятно ще бъде поставена в местен музей.

Иначе мармотът на живо е симпатичен бозайник, гризач от семейство Катерици, (Sciuridae), но изобщо не се катери, а живее на земята и под нея – в дупки, които сам копае. Спи зимен сън, а когато е буден, комуникира със своите чрез подсвирквания.

Мармот. Жив. СНИМКА pixabay

Най-известният мармот на света е наречен Фил и е американец. Легендата гласи, че ако Фил изпълзи от дупката и види сянката си в Деня на мармота (2 февруари), зимата ще продължи още 6 седмици. Ако не я види, зимата ще е по-дълга. Което не е важно точно сега, насред август, но бяхме длъжни да го споменем. (А и въпросния Фил го сменят редовно, защото не е безсмъртен, все пак. Американска им работа.)

Четете още

Избор на редактора