Заменя ли държавен е-дневник skolo.bg догодина

Училищата ще трябва да преминат към държавната платформа за електронни дневници НЕИСПУО от учебната 2025/26 година, предвиждат промени в Наредба № 8 на МОН. Промените са публикувани за обществено обсъждане.

Ако те станат факт, от 2025 година масово използваната платформа „Школо“ вече няма да се ползва в учебните заведения. От години тя е най-предпочитаният от училищата вариант, като междувременно държавата разработи своя електронна платформа. Тя е слабо популярна, като основните забележки към нея са слабата обратна връзка при възникнали трудности за потребителите.

И към момента базите данни от алтернативните на НЕИСПУО платформи като „Школо“ и „АдминПлюс“, които са частни, се съхраняват и в НЕИСПУО. Съкращението означава Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование.

В момента училищата плащат абонамент на фирмите, които поддържат електронните дневници. При преминаване към новата платформа абонамент няма да се дължи.

Новината за задължителното преминаване към държавната платформа предизвика нееднозначни реакции. От една страна, тя отговаря с положителен знак на притесненията, че чувствителни лични данни за българските ученици се съхраняват от частни фирми. Тази тема предизвика притеснения у родители при продажбата на „Школо“ миналата година на британската компания „Джунипър Едюкейшън“.

От друга страна, възникват опасения доколко една държавна структура може да отговори на потребителските очаквания на нивото, на което го прави една частна компания. В коментар във фейсбук директорът на 119-то училище в София Диян Стаматов описва държавната платформа, за която са изхарчени милиони, като „дигиталното нищо“.

Потребители на НЕИСПУО описват като неин най-голям недостатък липсата на обратна връзка, както и липсата на функционалности за комуникация между родители и учители. Според тях платформата ще върне тази комуникация години назад, когато е трябвало при въпрос да си звънят по телефона. /Офнюз

Четете още

Избор на редактора