Еврейска ложа: Паметникът на кмета инж. Иванов е фашистка провокация

Категорично против поставянето на паметник на столичния кмет (1934-1944) инж. Иван Иванов се обяви еврейската ложа Кармел 3355 на Б’ней Б’рит в декларация до Йорданка Фандъкова и столичните общинари.

„Б’ней Б’рит Интернешънъл“ (на английски: B’nai B’rith International; на иврит: בני ברית‎, „Синове на Завета“), или само „Бней Брит“, е най-старата съществуваща и днес еврейска обществена организация в света.

В декларацията се изразява недоумение и учудване, че ще се поставя паметник на инж. Иванов.

„Аргументите ни са естествено свързани с политическите действия и ценности на Г-н Иванов. Не поставяме под съмнение приносът му в развитието на София“, се изтъква изрично в текста.

От ложата обаче твърдят, че е „неоспорим факт, че той е произнасял възторжени речи към Хитлер и Мусолини по повод връщането на Добруджа в пределите на Царство България (реч на сесия в Общината на 1 октомври 1940 г. с предложение за преименуване на бул. „Евлоги Георгиев“ на „Адолф Хитлер“ ).

В декларацията се твърди също, че „г-н Иванов е бил високо ценен от властите на нацистка Германия и е бил единствен гост от България на юбилея на Хитлер през 1939 година.“

Членовете на еврейската ложа не са съгласни и с избора на място на паметника, което било провокация.

„Онова, с което категорично не сме съгласни, е именно изборът на място за издигането на този паметник. Избраната локация на ъгъла на бившия булевард „Адолф Хитлер“ е по същество провокация и изявление, че този му акт на преименуване на булевард „Евлоги Георгиев“ е особено важен в делата му. Считаме това за недопустимо в едно претендиращо за демократично общество.“

В текста се припомня, че в София продължава да се провежда и „Луков марш“, и не е редно да има провокативен паметник на фигура с ясни пристрастия към фашистки лидери.

Декларацията до Йорданка Фандъкова е подписана и внесена в столичната община от д-р Йосиф Асса, президент на Ложа Кармел 3355 на Б“ней Б“рит Интернешънъл.

Инж. Иван Иванов е кмет на София от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г. като този период се определя като „10 златни години за София“. Той е вторият най-дълго управлявал кмет на столицата – 10 години, 3 месеца и 15 дни.

Иван Иванов съдейства и работи за прокарване на Рилския водопровод в София, за благоустройството на парк „Витоша“. Проектант е и на язовир „Бели Искър“.

Докато е градоначалник е завършена сградата на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, построени са сегашната сграда на Столичната община, на БНБ, на Съдебната палата, Министерство на отбраната, Държавният музикален театър, зала „България“, както и Националната и Столичната библиотека.

Паметникът на софийския кмет Иван Иванов е в близост до метростанция „Стадион Васил Левски“. Мястото не е избрано случайно – през април 1933 г. до стадион „Юнак“ бликва водата от Рилския водопровод, проектиран и изпълнен под ръководството на инж. Иванов.

Четете още

Избор на редактора