Експерименти с дъх на български рози в Тимишоара

Експерименти с дъх на български рози се провеждат днес (18 февруари) и утре (19 февруари) в третия по големина град в Румъния. Събитието е в рамките на официалното откриване на Тимишоара – европейска столица на културата. Лабораторията е разположена в така наречения “Експериментариум” на Техническия музей към Политехническия университет в града.

“Подобно на Казанлък и Карлово, и в Тимишора има много рози. Не случайно освен град на светлините, Тимишиоара е известен и като градът на розите. Намираме се в непосредствена близост до Парка на розите с 10 000 цветя. В нашия „Експериментариум“ искахме да покажем точно това. Историята на град Тимишоара чрез аромати. В този научен експеримент обясняваме какво съдържа в себе си ароматът на розите. И как след това може да се използва в производството на шоколад, бисквити, парфюми, дори и розите да не са истински”, разказва специално за БТА Диана Андоне – директор на Центъра за дигитално обучение в Политехническия университет в Тимишоара.

По думите й, за да може човешкото обоняние да възприеме аромата на розите от гледна точка на химичния състав, е необходима спецификата на географския район и климатичните условия, в които се отглеждат. Например „дамаската роза“, отглеждана предимно в България, ще има различни компоненти от тези на роза от Тимишоара.

В „Експериментариума“ през следващите два дни гостите и жителите на Тимишоара могат да разгледат стари обекти и предмети, включително първата електрическа машина за изчисления на Политехническия университет, създадена през 1961 г. “Това всъщност е първият NFT (non fungible token – незаменим токен)”, обяснява Диана Андоне.

Чрез очила за виртуална реалност посетителите могат да разгледат основните забележителности на града и да чуят приказки за над 80 локации. Архив от 360 снимки пък показва как са живеели някога местните хора.

“Имаме и приложение тип холограма, през което можете да държите в ръцете си историческото наследство на Националния музей на Банат и да го разглеждате от всевъзможни ъгли”, допълва Диана Андоне.

На финала всички участници в „Експериментариума“ получават така наречения Passport Spotlight Heritage Timisoara, чрез който могат да трупат точки през цялата година от всички събития, посветени на “Тимишоара – европейска столица на културата”. Който събере печати от всички събития, участва в томбола за награда.

Четете още

Избор на редактора